Penganalisis Ekonomi: Mengundi Trump Adalah Satu Kesilapan

82

Menurut agensi berita Bloomberg, seramai 370 penganalisis ekonomi berpendapat undian kepada Donald Trump adalah satu kesilapan kerana akan menyebabkan kehilangan banyak peluang pekerjaan di US disebabkan ‘bad trade deals’ (perjanjian perdagangan yang tidak baik).

Dalam respon balas Trump yang disampaikan oleh penasihat ekonominya, Irvine Navaro iaitu “memalukan profesyen penganalisis ekonomi”. Tambahnya lagi perancangan ekonomi Trump akan meningkatkan ekonomi.

Trump dilihat sedang merapatkan perbezaan dalam undian yang dibuat agensi-agensi berita utama US. Sebelum ini Hillary Clinton mendahului undian yang agak besar berbanding Trump, tetapi sejak pembukaan semula kes skandal e-mel Clinton, telah memberikan peningkatan sokongan kepada Trump.

Hal ini dapat dilihat apabila nilai matawang US dollar semalam jatuh berbanding matawang utama yang lain. Kemenangan Trump dalam undian presiden US akan memberi risiko kejatuhan nilai US dollar.

Dengan tarikh undian yang akan berlangsung minggu depan, indeks saham utama US juga jatuh. Ini lah yang dipanggil ketaktentuan dalam pasaran. Para pemain pasaran dilihat risau dengan perkembangan terbaru undian presiden US. Ini dapat dilihat dengan pengaliran kredit ke matawang safe haven seperti Yen dan Swiss Franc. Emas juga dilihat menguat kerana status nilainya yang kukuh menjadi pilihan pelabur antarabangsa.

Ada penganalisis mengatakan, “Donald Trump adalah merbahaya, pilihan yang akan membinasakan negara”. Tambahnya lagi, “jika terpilih, akan membahayakan kepada fungsi demokrasi dan institusi ekonomi.”

Trump dalam debat pertama dulu mengatakan akan memotong cukai korporat dalam usaha untuk meningkatkan penawaran pekerjaan di US. Baginya, cukai yang tinggi akan mengurangkan keuntungan kepada syarikat seterusnya menghalang mereka daripada berkembang dan mengurangkan peluang pekerjaan dalam syarikat mereka.

Trump juga pernah mengatakan untuk membina tembok perdagangan yang lebih besar dengan Mexico dan akan memansuhkan Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara (NAFTA) yang dikatakan hanya banyak merugikan US.

 

Trump kepada Clinton: Kerana Awak Akan Dimasukkan Ke Dalam Penjara

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat