PM Johnson Dimasukkan Ke Hospital – Ini Yang Terjadi Pada Matawang Pound

1,648

Terdapat tanda-tanda bahawa kematian akibat pandemik coronavirus di seluruh dunia semakin perlahan di mana angka korban di New York mencatat penurunan buat pertama kali sementara di Itali pula semakin menurun dalam tempoh lebih dua minggu.

Bagaimanapun, Presiden AS Donald Trump dan pemimpin lain tetap memberi amaran  bahawa lebih banyak peningkatan dalam kematian akan direkodkan selepas ini, sementara Gabenor New York Andrew Cuomo memberitahu masih terlalu awal untuk mengatakan penularan COVID-19 telah mencapai kemuncak.

Dalam pada itu, sesi pasaran Asia hari ini menyaksikan matawang pound diniagakan menyusut berbanding US dolar dan euro selepas Perdana Menteri UK Boris Johnson dilaporkan dimasukkan ke hospital.

Menurut Downing Street, PM Johnson dimasukkan ke hospital sebagai langkah berjaga-jaga berikutan beliau masih menunjukkan simptom berterusan iaitu mempunyai suhu badan yang tinggi setelah 10 hari disahkan positif COVID-19.

Coronavirus terus menular dengan Amerika Syarikat kekal menjadi negara pertama yang mencatatkan kes jangkitan paling tinggi iaitu lebih 336,673 dan 9,616 kematian. Ini menjadikan jumlah di seluruh dunia meningkat kepada 1.27 juta kes dan 69,451 korban.

US dolar terus diniagakan lebih tinggi berbanding matawang utama meskipun laporan pekerjaan NFP mencatatkan penurunan ketara sebanyak 701,000 pekerjaan pada Mac berikutan terkesan oleh impak COVID-19 ke atas ekonomi Amerika Syarikat.

Ini merupakan kejatuhan pertama yang dicatatkan dalam pekerjaan sejak September 2010 dan hampir menyamai angka penyusutan yang dicatatkan semasa krisis kewangan 2009 iaitu sebanyak 800,000 pekerjaan.

Permintaan terhadap US dolar terus meningkat memandangkan pelabur melihatnya sebagai aset safe-haven. Kejatuhan dalam NFP sememangnya sudah dijangkakan oleh pelabur selepas diperlihatkan dengan beberapa kelemahan dalam data ekonomi AS.

Sementara itu, yen menyusut berbanding US dolar susulan media tempatan Jepun melaporkan Perdana Menteri Shinzo Abe mungkin akan mengumumkan darurat seawalnya pada hari Selasa untuk mengurangkan ancaman peningkatan bilangan yang dijangkiti.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat