SEC Serius Mahu Perketatkan Lagi Undang-Undang Berkaitan Kripto

1,028

Securities and Exchange Commission (SEC) bersedia untuk memfokuskan kepada isu-isu berkaitan sektor kripto.

Dalam persidangan tahunan 2021 Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), pengerusi SEC Gary Gensler menggesa pihak mereka bertindak segera untuk melindungi pelabur dan mencapai misi yang digariskan agensi itu.

Walaupun konsep itu dilihat mudah, Gensler akui undang-undang itu masih belum diterbitkan sepenuhnya.

Sebelum ini pada awal Mei, pengerusi baru itu ada memberitahu rangka perundangan yang diusahakan oleh Commoditiy Futures Trading Commission (CFTC) atau SEC terhadap pertukaran kripto akan membangkitkan rasa yakin dalam kalangan pengguna yang mahukan perlindungan.

“Tiada penyelia yang memantau pertukaran kripto dan ini bermakna tiada perlindungan bagi isu melibatkan manipulasi atau penipuan perdagangan,” ujarnya.

Pada masa yang sama, pesuruhjaya SEC, Hester Peirce telah mengemukakan cadangan Safe Harbor 2.0, di mana pengeluar token diberi tempoh selama tiga tahun sebelum mendaftar sebagai sekuriti.

Khabar ini nampaknya sedikit sebanyak akan memberi lagi tekanan kepada pasaran kripto selepas Perbendaharaan Amerika Syarikat (AS) mahu setiap transaksi kripto yang melebihi $10,000 dilaporkan kepada IRS.

Ketika penulisan, pasaran kripto menunjukkan pergerakan yang positif. Bagaimanapun, Bitcoin (BTC) masih lagi berada di paras $39,500 selepas melepasi $40,000 sebentar tadi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat