Donald Trump: Kesan Kepada Ekonomi Malaysia

536

Trump telah dinobatkan sebagai Presiden Amerika Syarikat yang ke-45 pada petang Rabu waktu Malaysia. Ramai berpendapat Trump mempunyai polisi perdagangan yang agak protektif yang akan memberikan risiko perdagangan terutamanya kepada China. Trump mencadangkan untuk meningkatkan Tariff kepada China sebanyak 45% dan juga Mexico sebanyak 35%.

Tariff adalah satu halangan perdagangan (trade barriers) untuk menyukarkan barangan dari luar negara memasuki pasaran domestik.

Protektif disini bermaksud Trump mahu menjaga pasaran domestik dari persaingan barangan import terutamanya China. Dengan mengenakan cukai barang kepada barangan import akan menyebabkan harga barang terpaksa dijual lebih mahal berbanding barangan domestik. Oleh itu, rakyat US lebih memilih barangan domestik kerana kualiti yang lebih baik berbanding barang dari China.

Pada Januari hingga September 2016, jumlah eksport Malaysia ke US berjumlah RM59.35 bilion yang juga 10.4% dari keseluruhan eksport negara. Oleh itu, dengan kenaikan tariff yang lebih tinggi di US akan menyukarkan barang Malaysia bersaing untuk memasuki pasaran US.

Sumber: MATRADE
Jumlah eksport Malaysia

Singapura merupakan rakan dagang terbesar Malaysia seperti dalam rajah diatas yang mencatatkan eksport Malaysia ke Singapura bernilai RM83.33 bilion yang juga 14.7% dari keseluruhan eksport negara. Di tempat kedua ialah China sebanyak RM67.90 billion dengan 11.9% dan US di tempat ketiga, manakala eksport Malaysia ke Jepun sebagai keempat terbesar.

Bagi pasaran pesat membangun (emerging market) seperti Malaysia, Indonesia, China akan lebih terdedah kepada risiko kelembapan perdagangan jika US melaksanakan pendirian yang terlalu melindungi perdagangan antarabangsanya.

Pada September lepas, Citigroup mengeluarkan laporan yang mengatakan MSCI Emerging Market Index akan jatuh sebanyak 10% jika Trump memenangi pilihanraya disebabkan jangkaan perdagangan masa hadapan negara-negara seperti Malaysia yang semakin sukar memasuki pasaran US. US sebagai ekonomi terbesar dunia sudah tentu memberi kesan kepada ekonomi global jika Trump melakukan perubahan polisi terutamanya polisi perdagangan US.

Menurut Kumpulan MIDF (Malaysian Industrial Development Finance Berhad), mengenai kesan ke atas pasaran kewangan Malaysia bahawa, pelaburan asing ke Malaysia lebih banyak dalam pasaran bon berbanding pasaran ekuiti. Kumpulan MIDF yakin dengan asas-asas Malaysia sebagai negara yang kukuh bagi memberi jaminan kepada pemegang bon asing untuk terus melabur di negara ini.

Malaysia adalah antara pasaran bon yang menjadi tumpuan pelabur kerana hasil dari bon (kadar faedah) yang agak tinggi berbanding negara-negara yang lain. Pun begitu, jika dibandingkan dengan Indonesia, mereka lebih menawarkan tarikan yang lebih baik dalam pasaran bon mereka.

MIDF dalam kenyataanya juga mengatakan perlindungan yang lebih ketat oleh US membawa kesan buruk kepada perdagangan global dan dijangka menjejaskan industri perkhidmatan perkapalan dan pelabuhan di Malaysia.

MIDF juga mengatakan Trump yang dijangka menaikkan kadar tariff kepada China sebanyak 45% mungkin akan memberi kesan negatif ke atas syarikat Malaysia, terutamanya dalam sektor elektronik dan elektrik.

Masih terlalu awal untuk membuat spekulasi kesan dari polisi-polisi yang dibawa oleh Trump. Jika melihat kepada komitmen yang beliau berikan semasa membuat ucapan kemenangan yang mana beliau mahu meningkatkan pertumbuhan ekonomi US sebanyak dua kali ganda, adalah satu tanda positif kepada ekonomi dunia. Meningkatnya pertumbuhan ekonomi US akan membawa ekonomi dunia ke arah yang sama kerana status US sebagai ekonomi terbesar dunia.

 

Polisi Perdagangan Trump Menyukarkan Negara Lain Berdagang dengan US?

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat