India Dah Mula ‘Tunjuk Taring’ Dengan China!

1,177

Akibat daripada ketegangan yang berlaku antara 2 buah negara iaitu India dan China, kini India sedang mempertimbangkan langkah-langkah  untuk menyekat rakan dagang terutama di Asia Tenggara daripada mengeksport barang-barang China ke India dengan sedikit nilai tambah.

Oleh itu, negara berkenaan merancang untuk meningkatkan standard kualiti import, mengenakan sekatan kuantiti, memerintahkan pengawalan ketat dan memulakan pemeriksaan lebih kerap di pelabuhan masuk untuk barang-barang yang datang dari majoriti negara Asia.

Selain itu, pelaksanaan langkah ini akan menumpukan kepada  import logam asas, komponen elektronik untuk komputer riba dan telefon bimbit, perabot, barangan kulit, permainan kanak-kanak, getah, tekstil, penghawa dingin dan televisyen.

Pada minggu lalu, kementerian perdagangan India mengeluarkan notis untuk menyekat penghantaran TV yang masuk ke negara itu dan menggesa agar pengimport mendapatkan lesen khas.

Namun begitu, langkah yang diambil oleh negara itu bakal memberikan impak yang buruk kepada beberapa buah negara Asia iaitu Malaysia, Thailand, Vietnam dan Singapura yang merupakan anggota Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) serta telah menandatangani perjanjian perdagangan bebas (FTA) dengan negara berkenaan. Di samping itu, kerajaan India didakwa akan membincangkan tentang peningkatan syarat penambahan nilai untuk produk yang diimport dari negara-negara tersebut dari tahap sekarang 20% ​​hingga 40% manakala FTA akan dikaji semula.

Menurut pihak berkuasa Thailand dan Malaysia, mereka mendedahkan bahawa India masih belum mengemukakan maklumat rasmi berkenaan sekatan yang bakal dijalankan itu. Dalam sebuah kenyataan, kementerian perdagangan Thailand berpendapat agar perjanjian ASEAN dapat dikaji semula untuk menjadikannya lebih meluas dalam hal liberalisasi tarif dan peraturan asal dan memiliki prosedur biasa dan mempunyai verifikasi yang lebih sederhana.

Sementara itu, pegawai India mengatakan bahawa pemerintah negara berkenaan cenderung untuk hanya berpegang pada FTA yang dianggapnya saling menguntungkan. Hal ini demikian kerana India mempunyai defisit perdagangan dengan kebanyakan negara yang telah menandatangani FTA.

Walau bagaimanapun, kementerian perdagangan India enggan memberikan apa-apa maklum balas berhubung isu tersebut.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat