Kontroversi Lagi, Elon Musk ‘Cancel’ Beli Twitter!

317

‘Dah agak mesti Elon Musk tak jadi beli punya.’

Pada 8 Julai lalu, Elon Musk membuat kejutan apabila menamatkan perjanjian pembelian Twitter Inc yang bernilai $44 bilion, sekaligus melanjutkan rantaian siri kontroversi pemerolehan gergasi media sosial tersebut.

Berita tersebut telah membuatkan saham Twitter jatuh 11.3% pada $32.65 semasa penutupan Isnin, diskaun 40% atau di bawah paras $54.20 ketika pembidaan Musk dan merupakan penurunan peratusan harian terbesar dalam 14 bulan.

Sungguhpun begitu semasa sesi dagangan lanjutan, saham media sosial tersebut dilihat meningkat sekitar 1%.

Pada sisi berlainan, saham Tesla Inc milik Musk juga dilihat menyusut 6.6%.

Menyingkap keputusan penamatan perjanjian pemerolehan tersebut, Musk mengemukakan alasan bahawa Twitter ‘melanggar material yang dipersetujui’ dan ‘memberi kenyataan palsu serta mengelirukan’.

Menurut pemfailan Musk pada Suruhajaya Sekuriti (SEC), beliau berulang kali meminta data mengenai spam bot namun pihak Twitter dikatakan enggan mengemukakan maklumat tersebut selain memulaukan permintaannya.

Malah, menurut pemfailan lagi bahawa Twitter mengemukakan maklumat yang tidak lengkap atau tidak boleh digunakan sehingga melanggar perjanjian penggabungan.

Sebagai maklum balas terhadap penamatan tersebut pihak Twitter dikatakan akan mengupah peguam dan memfailkan saman terhadap Musk.

Bagi mempertahankan diri, gergasi media sosial tersebut berkata bahawa mereka tidak melanggar sebarang perjanjian penggabungan seperti yang dikatakan oleh Musk.

Selain itu, syarikat menyatakan bahawa perjanjian tersebut akan tetap diteruskan walaupun dengan apa cara sekali pun.

Dalam pada itu, ulas penganalisis Jefferies iaitu Brent Thill bahawa niat penamatan pemerolehan Musk adalah kerana sesi penjualan besar dalam pasaran beberapa minggu ini selain ‘kegagalan’ Twitter kemukakan data yang diminta.

Sorang lagi penganalisis Mark Zgutowicz pula berkata lembaga Twitter mengambil kira semua potensi bahaya kepada pekerja dan pemegang saham dalam mengemukakan sebarang data dalaman.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat