LEHMAN BROTHERS – Keruntuhan Gergasi Pelaburan Yang Telah Lumpuhkan Dunia

454

Pada tahun 2008, sebuah syarikat pelaburan terbesar di dunia telah mengisytiharkan muflis dan akhirnya mencetuskan krisis kewangan dunia. Syarikat tersebut adalah Lehman Brothers.

Lehman Brothers Holdings Inc. merupakan sebuah bank pelaburan yang telah ditubuhkan pada tahun 1850 oleh Emanuel Lehman dan Mayer Lehman.

Mereka merupakan imigran dari Jerman yang berhijrah ke Amerika Syarikat (AS) selepas mengikut jejak adiknya Henry Lehman yang terlebih dahulu datang berhijrah ke AS.

Terlebih dahulu, Henry memulakan perniagaannya dengan menjual barangan kering di Montgomery, Alabama, AS.

Selepas kematian Henry, Emanuel dan Mayer meneruskan perniagaan keluarga mereka dengan terlibat dalam perdagangan kapas.

Hal tersebut berlaku kerana kebanyakan pembeli barangan di kedai mereka merupakan pedagang kapas tempatan.

Mereka menggunakan sistem barter dalam proses pembelian harian menyebabkan operasi syarikat Lehman Brothers bertukar menjadi syarikat perdagangan komoditi.

Ketika itu, kapas merupakan antara komoditi yang penting di AS dan mendapat sambutan tinggi.

Emanuel dan Mayer Lehman kemudiannya telah berhijrah ke New York dan meneruskan perniagaan mereka dengan menjadi sebuah syarikat perdagangan dan servis broker selepas kematian Henry.

Lehman Brothers telah melalui pelbagai cabaran dan rintangan termasuk keruntuhan pasaran saham AS 1929 (the Great Depression), Perang Dunia I dan II, dan banyak lagi.

Namun pada 15 September 2008, Lehman Brother telah memfailkan tuntutan muflis pada jam 1.45 petang akibat kehilangan besar-besaran kebanyakan pelanggannya, kerugian teruk dalam pasaran saham dan penurunan nilai asetnya oleh agensi penarafan kredit.

Permulaan Lehman Brothers

Pada tahun 1859, Lehman Brothers menjadi antara syarikat perdagangan komoditi yang besar mempelopori perdagangan kapas.

Pada tahun 1906, syarikat tersebut telah bertukar menjadi sebuah syarikat bank pelaburan apabila bergabung dengan Goldman Sachs dalam menjual saham kepada orang awam.

Proses penjualan tersebut dikenali dengan initial public offering (IPO).

Lehman Brothers juga terlibat dalam underwriting beratus-ratus isu ekuiti termasuk isu yang melibatkan syarikat-syarikat besar seperti F. W. Woolworth dan Studebaker.

Kejayaan Lehman Brothers

Lehman Brothers telah dimiliki oleh Sherson/American Express untuk tempoh 10 tahun iaitu daripada tahun 1984 hingga tahun 1994. Lehman Brothers dilaporkan telah dibeli dengan harga $360 juta.

Selepas perolehan tersebut, IPO yang telah ditawarkan berjaya membuat  Lehman Brothers mencapai keuntungan sebanyak $3 bilion.

Nasib terus menyebelahi Lehman Brothers susulan penghapusan akta Glass-Steagall Act yang telah membenarkan syarikat menawarkan servis pelaburan dan bank konvensional secara serentak.

Glass-Steagall Act atau dikenali juga dengan Banking Act 1933 merupakan undang-undang yang mengasingkan pelaburan dan bank komersial.

Lehman Brothers terus bersinar dan berkembang selepas tragedi 9/11 pada 2001 dan mendominasi dalam dunia pelaburan global.

Sehingga tahun 2007, Lehman Brothers telah menjadi antara bank pelaburan yang terbesar di AS.

Kebanyakan keuntungan Lehman Brothers berpunca daripada pelaburan dalam sekuriti gadai janji (Mortgage-Backed Securities).

Era Kejatuhan Lehman Brothers

Pelaburan dalam sekuriti gadai janji telah menjadi tunjang utama bagi keuntungan syarikat, tapi malangnya pelaburan itu juga akhirnya yang telah membinasakan kejayaan syarikat itu selama ini.

Lehman Brothers telah mengambil risiko besar dengan melabur dengan lebih mendalam dalam sekuriti gadai janji tersebut ekoran peluang dalam pertumbuhan pesat sektor perumahan sehingga syarikat melaporkan laporan pendapatan yang cemerlang dari tahun 2004 ke 2007.

Keyakinan syarikat itu terus memuncak dengan memperoleh sokongan oleh beberapa pemberi pinjaman yang menyediakan pinjaman subprime bagi memenuhi pelaburan besar dalam sekuriti gadai janji. Inilah yang menjadi punca keruntuhan Lehman Brothers.

Suku pertama 2007 telah menjadi permulaan detik hitam buat Lehman Brothers apabila pasaran perumahan mula mengalami kemerosotan.

Broker-broker syarikat tersebut mengambil langkah berisiko sementara Lehman Brothers terus meningkatkan lagi pelaburan di pasaran hartanah dan turut dilaporkan membeli $100 bilion USD sekuriti dan aset bersandarkan gadai janji.

Petanda awal telah kelihatan setelah Bear Stearns yang juga merupakan syarikat pelaburan terbesar menjadi pesaing buat Lehman Brothers terlebih dahulu runtuh setelah gagal bertahan.

Akhirnya, September 2008 menjadi pengakhiran buat Lehman Brothers apabila saham syarikat merudum mendadak dan para pelabur sudah tidak lagi meletakkan keyakinan terhadap syarikat itu.

Ketika usaha untuk menyelamatkan syarikat tersebut, Bank of America (BoA) dan juga bank Barclays dikatakan terlibat sebagai usaha terakhir dalam langkah pengambilalihan Lehman Brothers, namun gagal.

Tarikh 15 September 2008 menjadi titik noktah kepada Lehman Brothers yang akhirnya mengisytiharkan muflis.

Sebab Kejatuhan Lehman Brothers

 1. Risiko
 • Lehman Brothers mengambil risiko yang tinggi tanpa mengambil kira kesan yang bakal dihadapi.
 • Pada tahun 2008, syarikat tersebut memiliki aset bernilai $639 billion tetapi aset-aset tersebut sukar untuk dijual.
 • Aliran mata wang Lehman Brothers yang bermasalah akhirnya menyebabkan syarikat tersebut menjadi muflis.
 1. Budaya kerja
 • Pihak atasan mengendahkan strategi pengurusan risiko yang telah dirangka oleh Pengarah Pengurusan Risiko.
 • Pihak atasan menganggap bahawa syarikat mereka terlalu bijak untuk gagal dengan menggunakan risiko yang tinggi untuk mengatasi pihak lawan.
 1. Sikap terlalu yakin
 • Pada tahun 2006, Lehman Brothers telah membeli aset hartanah yang berisiko untuk disimpan.
 • Pihak pengurusan menjangkakan bahawa penyimpanan aset-aset berkenaan akan menambahkan duit di dalam syarikat.
 • Namun akhirnya harga pasaran hartanah jatuh menyebabkan kegagalan syarikat.
 1. Ketidakcekapan pengawalseliaan
 • Pihak pengawal selia seperti Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa tidak memberi amaran atau apa-apa tindakan kepada Lehman Brothers tentang risiko yang telah diambil oleh syarikat tersebut.
 • Mereka juga tidak memberitahu kepada umum tentang penilaian sesuatu agensi yang diperlukan oleh sesebuah bank mencapai tahap risiko yang dihadapi.

Kesan kemuflisan Lehman Brothers

 • Sebagai salah satu syarikat pelaburan gergasi yang runtuh, pasaran kewangan global alami kejatuhan mendadak dan krisis berlarutan berminggu-minggu
 • 25,000 pekerja telah hilang pekerjaan selain kebanyakan pekerja turut membuat pelaburan dalam syarikat itu alami kerugian
 • Firma pelaburan terkemuka turut alami kemerosotan seperti BNY Institutinal Cash Reserves Fund dan Bank of New York Mellon Corp.
 • Syarikat-syarikat dan firma kewangan di luar Amerika dan Eropah juga turut terjejas
 • Lebih 75 laporan kebankrapan telah direkodkan menyusuli keruntuhan Lehman Brothers
Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat