Para Penggubal Dasar Zahirkan Perbezaan Pandangan Terhadap Penetapan Kadar BoE! Ini Perkara Perlu Diketahui!

112

Penetapan kadar faedah Bank of England menghadirkan perbezaan pandangan dalam kalangan penggubal dan pemain pasaran tentang berapa cepat inflasi mungkin jatuh dengan Gabenor Andrew Bailey menekankan ketidaktentuan, seminggu selepas BoE mencadangkan kenaikan kadarnya mungkin menghampiri kemuncak.

Ahli Jawatankuasa Dasar Monetari mencatatkan pandangan yang berbeza mengenai risiko yang ditimbulkan oleh kadar inflasi yang mencecah paras tertinggi 41 tahun sebanyak 11.1% pada Oktober sebelum jatuh kepada 10.5% pada Disember, masih lebih lima kali ganda sasaran 2% BoE.

Jonathan Haskel, ahli MPC luar, memberitahu Jawatankuasa Perbendaharaan penggubal undang-undang di parlimen bahawa beliau tetap bersedia untuk “bertindak tegas” terhadap inflasi yang berterusan. Di hujung perbahasan MPC, Silvana Tenreyro berkata kadar faedah sudah terlalu tinggi.

Seperti bank pusat lain, BoE cuba mengurangkan risiko daripada lonjakan inflasi dan ia menaikkan kadar faedah buat kali ke-10 berturut-turut minggu lepas, menjadikan Kadar Bank ke tahap tertinggi sejak 2008 pada 4%.

Walaubagaimanapun ia juga bimbang akan memburukkan lagi apa yang dijangkakan menjadi kemelesetan terburuk dalam kalangan ekonomi besar yang kaya tahun ini. Pada minggu lalu, Bailey memberi isyarat bahawa arus berubah dalam strategi BoE menentang inflasi yang tinggi, walaupun terlalu awal untuk mengisytiharkan kemenangan.

Pada Khamis beliau mengulangi risiko kepada ramalan utama bank pusat. Haskel menyelaraskan dirinya dengan Catherine Mann yang juga melihat risiko peningkatan yang besar terhadap ramalan harga BoE.

“Teori ekonomi mencadangkan bahawa ketidakpastian di sekeliling inflasi yang berterusan harus diimbangi dengan tindakan yang lebih tegas,” kata Haskel dalam laporan tahunannya kepada parlimen.

Sebaliknya, Tenreyro, yang minggu lalu mengundi untuk mengekalkan Kadar Bank pada 3.5%, menegaskan bahawa kuasa penuh kenaikan kadar BoE sepanjang tahun lepas masih belum dirasai, dengan momentum dalam ekonomi sudah pudar.

Ketua Ekonomi BoE Huw Pill memberitahu penggubal undang-undang terdapat beberapa tanda kelemahan dalam pasaran buruh yang boleh membantu membendung tekanan inflasi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat