Pasaran Mata Wang Utama Masih Terumbang-ambing Selepas Data Pekerjaan NFP, Ini Apa Yang Berlaku Pada Pasaran Mata Wang!

201

Indeks US dolar didagangkan lebih rendah pada hari Selasa dengan terperangkap pada paras yang dicapai minggu ini berikutan data perkhidmatan kukuh di Amerika Syarikat yang mendorong jangkaan untuk kadar faedah yang lebih tinggi daripada ramalan baru-baru ini.

Mata wang Australia bangkit daripada paras terendah seminggu selepas Reserve Bank of Australia (RBA) menaikkan kadar buat kali kelapan dalam beberapa bulan. Selepas merekodkan kenaikan terbesar dalam dua minggu pada hari Selasa, indeks US dolar yang mengukur mata wang berbanding enam mata wang utama susut 0.18% kepada paras dagangan 105.082.

Ia telah merosot kepada 104.1 pada hari Isnin buat kali pertama sejak 28 Jun sebelum meningkat semula selepas data yang menunjukkan aktiviti industri perkhidmatan A.S. secara tidak dijangka meningkat pada bulan November, dengan pekerjaan melantun semula.

“Semakin lama ekonomi A.S. teguh, semakin banyak keraguan mungkin akan meningkat sama ada A.S. sebenarnya akan menghadapi kemelesetan tahun depan atau bank pusat A.S. akan benar-benar mengurangkan kadar utamanya.” kata Heger, Penganalisis FX di Commerzbank.

Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan memutuskan dasar pada 15 Dis. Pedagang pada masa ini menjangkakan kenaikan separuh mata kepada jalur dasar 4.25-4.5% dan kadar terminal hanya melebihi 5% pada bulan Mei.

Dolar Aussie naik 0.46% kepada $0.6729, mengatasi sebahagian daripada kejatuhan 1.4% pada hari Isnin kerana RBA berkata ia tidak berada pada landasan yang telah ditetapkan untuk mengetatkan dasar tetapi inflasi masih tinggi.

Mata wang Eropah telah melonjak naik sebanyak 0.23% kepada paras dagangan 1.0516. Penggubal dasar Bank Pusat Eropah Constantinos Herodotou berkata pada hari Selasa kadar faedah akan naik semula tetapi kini “hampir” tahap neutral mereka.

Pesanan industri Jerman pulih lebih daripada jangkaan pada bulan Oktober. Had harga bagi minyak mentah laut Rusia, yang berkuat kuasa pada hari Isnin, mungkin mula menunjukkan kesannya ke atas pasaran tenaga tidak lama lagi, kata Francesco Pesole, pakar strategi FX di ING.

“Apabila menambah jangkaan penurunan suhu di Eropah mulai minggu ini, risiko kenaikan harga tenaga baharu tidak boleh diabaikan, dan euro sangat terdedah kepada risiko sedemikian,” katanya.

Untuk esok hari, pasaran memberi tumpuan pada kenyataan BOC dan penetapan kadar faedah semalaman.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat