Pelabur Ambil Sikap ‘Berwaspada’ Menjelang Dapatan Laporan Pendapatan Microstrategy! Apa Yang Sedang Berlaku?

326

Microstrategy, yang pada ketika ini masih unggul dengan menjadi syarikat yang mempunyai pegangan Bitcoin terbesar, dijadualkan melaporkan pendapatan suku tahunan dengan pelabur menantikan ulasan dari industri tersebut. Pegangan BTC syarikat pada masa ini menanggung kira-kira 50% kerugian tidak direalisasi ke atas jumlah pelaburan yang dibuat untuk membeli Bitcoin. Justeru tidak hairan mengapa lonjakan harga Bitcoin (BTC) minggu lalu datang sebagai kelegaan yang amat diperlukan kepada pelabur di tengah-tengah rangkaian fasa kejatuhan dalam pasaran yang berterusan.

Walau bagaimanapun, julat semasa adalah jauh di bawah harga pasaran kripto yang dicapai semasa kemuncak pada tahun lepas. Sebahagian besar pelabur Bitcoin masih berdagang dalam kerugian berikutan momentum penurunan harga yang berpanjangan pada tahun 2022. Untuk sebahagian besar tahun 2022, keluk pegangan Bitcoin Microstrategy mengikuti arah aliran sisi dengan 50% kerugian keseluruhan ke atas pelaburan. Kerugian yang tidak direalisasikan mungkin tidak mempunyai kaitan yang besar terhadap prospek syarikat jika ia terus memegang BTC dalam jangka panjang. Syarikat itu melaporkan kerugian lebih $1 bilion pada suku kedua 2022 apabila harga BTC turun dengan ketara.

Berdasarkan pada corak permainan Microstrategy, syarikat tersebut dilihat untuk memegang Bitcoin dalam jangka masa panjang. Ini terbukti Microstrategy telah menambah lebih banyak aset kepada pengiraan BTC dengan memanfaatkan kejatuhan harga. Dalam konteks ini, ia akan menjadi menarik untuk melihat sama ada syarikat itu membuat sebarang ulasan mengenai strategi Bitcoinnya dalam masa terdekat. Pada masa ini, Microstrategy ialah pemegang Bitcoin institusi terbesar seiring dengan Marathon Digital dan Tesla. Elon Musk dilaporkan mempunyai baki Bitcoin sebanyak 9,720 pada masa ini.

Harus dimaklumi bahawa Microstrategy telah bertukar tampuk pimpinan pada tahun ini. Michael Saylor, salah seorang penyokong kuat Bitcoin, berundur daripada peranan CEO pada bulan Ogos. Bagaimanapun, Saylor kini meneruskan dengan syarikat itu dalam kapasiti sebagai pengerusi eksekutif. Beliau kini lebih memfokuskan pada strategi pemerolehan Bitcoin Microstrategy dan inisiatif advokasi kripto yang berkaitan.

Menurut Bitcoin Treasuries, MicroStrategy memegang 130,000 BTC setakat bulan lepas. Syarikat itu membuat pembelian kecil sebanyak 301 BTC pada harga $19,851 pada 20 September. Sehingga berita ini ditulis, harga BTC berada pada $20,554, susut 0.88% dalam 24 jam terakhir,

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat