Peranan Kripto Tidak Dapat Dinafikan! Ukraine Mula ‘Panaskan’ Isu CBDC Selepasa Apa Yang Berlaku

134

Bank Negara Ukraine dilaporkan sedang mempertimbangkan mata wang digital untuk mata wang Hryvnia Ukraine. Hal ini boleh memudahkan pertukaran aset digital, pengeluaran dan operasi lain.

Bank pusat telah membincangkan visinya untuk mata wang digital rasmi atau CBDC dengan para wakil bank, institusi kewangan bukan perbankan dan pasaran kripto berdasarkan laporan rasmi yang diterbitkan pada hari ini. Bank kini dalam fasa meneroka pembayaran runcit bukan tunai, peredaran aset digital dan transaksi rentas sempadan sebagai medium penggunaan CBDC.

“E-hryvnia boleh menjadi salah satu elemen utama pembangunan infrastruktur kualitatif untuk pasaran aset maya di Ukraine,” lapor laporan tersebut.

Harus diketahui Ukraine telah mengkaji CBDC sejak 2017, dan merupakan salah satu daripada lebih 100 negara di seluruh dunia yang meneroka pengeluaran mata wang digital negara. Pada Julai 2021, Presiden Volodymyr Zelensky menandatangani undang-undang rang undang-undang yang membolehkan bank pusat mengeluarkan CBDC yang boleh dikumpulkan dalam kategori yang sama seperti wang tunai atau wang elektronik.

Pada Disember lalu, Tascombank, salah satu bank perdagangan tertua di negara itu, mendedahkan rancangan untuk menguji Hryvnia elektronik yang dibina pada rangkaian Stellar.

Memotivasikan lagi kepada penggunaan e-Hryvnia ialah peranan kripto semasa krisis geopolitik yang menimpa negara itu. Hal ini dimana, kripto telah memainkan peranan dalam mengumpul derma dan memudahkan pembelian bekalan kritikal selepas pencerobohan Rusia ke atas negara itu pada bulan Februari.

Bank pusat Ukraine turut memaklumkan bahawa mereka “terus membangunkan” projek “e-Hryvnia” dengan peserta pasaran dan badan negeri.
“Pada masa yang sama, Bank Negara, seperti kebanyakan bank pusat dunia terus-menerus isu penerbitan CBDC sendiri dengan berhati-hati dan mengambil kira, khususnya, potensi kesan pengenalannya terhadap sistem kewangan negara”.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat