Perarakan Tentera Terbesar Dalam Sejarah, Korea Utara Cuba Cetuskan Provokasi?

469

Korea Utara dilaporkan sedang bersiap-sedia mengadakan perarakan tentera terbesar dalam sejarah negara itu.

Seramai 32,000 orang tentera telah berlatih selama beberapa bulan bagi memastikan setiap langkah dan laungan mereka menerima pujian Pemimpin Tertinggi, Kim Jong-un.

Namun perarakan seperti ini boleh juga menjadi sebahagian daripada bentuk provokasi dan merupakan peluang untuk menunjukkan peluru berpandu baharu serta senjata meskipun Pyongyang berada di bawah sekatan ekonomi yang ketat.

Korea Utara sebelum ini tidak pernah menunjukkan sebarang peluru berpandu balistik dalam sebarang perarakan sejak sidang kemuncak pertama antara Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump dan Kim Jong-un pada 2018.

Rundingan antara kedua-dua pemimpin itu menemui jalan buntu pada Februari lalu dan sejak itu, Korea Utara terus menjalankan beberapa siri ujian peluru berpandu jarak pendek baharunya.

Tambah mengukuhkan teori ini apabila perarakan itu diadakan beberapa minggu sebelum pilihan raya Presiden AS dijalankan dan Korea Utara didakwa mahu menunjukkan mereka mempunyai senjata yang berkemampuan menyerang Washington.

Menurut ketua pengarang Daily NK iaitu sebuah laman web berpangkalan di Seoul, Korea Selatan dan mempunyai sumber berbayar di Korea Utara, berkemungkinan Peluru Berpandu Antara Benua (ICBM) dan Peluru Berpandu Pelancaran Kapal Selam (SLBM) bakal disaksikan dalam perarakan berkenaan.

“Malahan 600 orang pelajar dan penyelidik dari Universiti Kim Il-sung akan turut mengambil bahagian. Ini bukanlah angka yang kecil. Universiti ini membangunkan bakat baharu bagi pembangunan peluru berpandu,” kata ketua pengarang tersebut tanpa didedahkan identitinya.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat