THE GREAT DEPRESSION 1929 – Tempoh 10 Tahun Kegelapan Dunia

444

1929 hingga 1939.

Tempoh 10 tahun kejatuhan dunia yang merupakan peristiwa kemelesetan ekonomi terburuk berlaku di Amerika Syarikat (AS) serta mengambil tempoh paling panjang yang pernah dicatatkan dalam sejarah dikenali sebagai The Great Depression.

Ia merupakan krisis yang paling banyak meninggalkan kesan yang besar selepas peristiwa Perang Dunia Pertama.

The Great Depression telah mengambil masa selama kira-kira 10 tahun untuk kembali pulih iaitu dari tahun 1929 hingga tahun 1939, namun tempoh tersebut berbeza bagi setiap negara-negara lain yang terlibat.

Krisis ini telah membawa perubahan kepada institusi ekonomi, polisi makroekonomi dan teori ekonomi di negara-negara terkesan.

Selain AS, negara yang turut terkesan akibat peristiwa ini telah mengalami penurunan jumlah pengeluaran yang drastik, kenaikan kadar pengangguran, dan deflasi.

AS mengalami 4 gelombang panik bank-bank dalam tempoh krisis berkenaan.

Bermulanya Kejatuhan Ekonomi

The Great Depression bermula pada 24 Oktober 1929 apabila sebanyak 12.9 juta jumlah saham telah didagangkan oleh pelabur-pelabur untuk menyelamatkan aset mereka.

Peristiwa tersebut telah dinamakan sebagai the Black Thursday kerana ia merupakan hari yang bersejarah buat ekonomi AS.

Namun setelah beberapa hari selepas peristiwa tersebut iaitu pada 29 Oktober 1929, pasaran saham AS telah dikejutkan lagi dengan tindakan pelabur-pelabur yang telah memperdagangkan sejumlah 16 juta saham pada hari tersebut.

Peristiwa ini juga telah dikenali dengan the Black Tuesday dan ia sekali lagi telah memecah rekod penjualan saham terbesar dalam sejarah.

Sejarah Ekonomi

The Great Depression yang berlaku memberi impak berbeza bagi setiap negara. AS dan Great Britain merupakan dua negara yang mengalami kesan terburuk dan terpanjang di antara negara-negara lain.

Kesan sederhana telah dialami oleh Jepun dan negara-negara di Amerika Latin mengalami kesan yang lebih kecil.

AS mengalami penurunan dalam pengeluaran akibat kekurangan permintaan atau pembeli, kepanikan sistem kewangan, serta polisi kerajaan yang lemah.

Dalam pada itu, standard emas yang berkait rapat degan kadar pertukaran nilai mata wang AS menyebabkan krisis ekonomi ini turut memberi tempias ke negara-negara lain.

Namun begitu, pemulihan The Great Depression telah didorong oleh pengabaian standard emas untuk memastikan pelaksanaan pelonggaran monetari.

Tempoh Krisis The Great Depression

The Great Depression di AS bermula dengan berlakunya kemelesetan ekonomi yang normal pada musim panas tahun 1929. Namun, pada akhir tahun 1929 hingga awal tahun 1933, kemelesetan ekonomi menjadi semakin teruk.

Jumlah pengeluaran industri dan harga barangan jatuh secara mendadak.

Sektor perindustrian AS jatuh sebanyak 47%, Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) turun sebanyak 30%, dan indeks harga borong turun sebanyak 33% (deflasi).

Sementara, Great Britain mengalami pertumbuhan lemah dan kemelesetan ekonomi pada pertengahan tahun 1920-an sehingga awal tahun 1930.

Sebagai perbandingan, jumlah kemelesetan di Great Britain adalah satu per tiga daripada jumlah kemelesetan yang dialami oleh AS.

Selain itu, Perancis juga mengalami krisis yang sama tetapi dalam tempoh masa yang lebih pendek pada awal tahun 1930. Namun, krisis ekonomi di Perancis mula pulih pada tahun 1932 hingga tahun 1933.

Ekonomi di Jerman pula meleset pada tahun 1928 dan menjadi stabil sebelum jatuh semula pada suku ketiga tahun berikutnya.

Jumlah kemelesetan ekonomi di Jerman adalah lebih kurang sama dengan jumlah kemelesetan yang dialami oleh AS.

Tambahan pula, beberapa negara di Amerika Latin juga mengalami kemelesetan ekonomi pada akhir tahun 1928 dan awal tahun 1929. Sementara negara-negara yang kurang membangun di Amerika Latin mengalami kemelesetan yang teruk.

Negara lain seperti Argentina dan Brazil mengalami kemelesetan yang sederhana. Jepun juga mengalami kemelesetan ekonomi yang sederhana.

Punca berlakunya the Great Depression

Pada tahun 1920-an, ekonomi AS berkembang dengan pesat selepas berakhirnya Perang Dunia Pertama, tempoh tersebut telah dikenali sebagai the Roaring Twenties.

Pasaran saham di AS mula berkembang dengan pesat apabila ramai pelabur daripada pelbagai golongan masyarakat telah menggunakan simpanan mereka untuk membeli saham untuk melabur pada Ogos 1929.

Hal ini telah mengakibatkan pengeluaran barangan menurun dan pengangguran meningkat seterusnya menyebabkan harga saham menjadi mahal daripada nilai yang sebenarnya.

Selain itu, gaji menjadi rendah, hutang pengguna semakin meningkat, sektor pertanian mengalami kesukaran apabila tiba musim kemarau dan harga makanan yang jatuh serta bank yang memberi pinjaman yang tidak boleh dicairkan (liquidated).

Pada musim panas 1929, ekonomi AS mengalami kemelesetan yang sederhana apabila pengguna mengurangkan perbelanjaan mengakibatkan barangan yang tidak terjual meningkat dan seterusnya menyebabkan pengeluaran dari kilang juga berkurang.

Sehinggalah menjelang akhir tahun, harga saham terus meningkat pada tahap yang tidak sepatutnya.

Keruntuhan Pasaran Saham Wall Street

Situasi panik dalam kalangan pelabur-pelabur menyebabkan mereka menjual saham secara beramai-ramai.

12. 9 juta saham telah didagangkan pada the Black Thursday.

Selepas 5 hari, 16 juta saham pula telah didagangkan pada the Black Tuesday.

Berjuta-juta saham menjadi tidak bernilai dan pelabur yang telah membeli saham secara pinjaman dari broker (stocks on margin) telah dihapuskan.

Sektor perkilangan menjadi perlahan dan pembuangan pekerja meningkat. Gaji menurun dan kuasa membeli menjadi rendah.

Standard emas yang menggunakan mata wang AS mengundang tempias kemelesetan ekonomi kepada negara-negara lain.

Pentadbiran Hoover

Kemelesetan ekonomi terus menjadi semakin buruk walaupun Presiden Herbert Hoover dan pemimpin lain cuba untuk memberi jaminan akan menyelesaikan krisis tersebut.

Pada tahun 1930, 4 juta penduduk AS masih mencari pekerjaan dan pada tahun seterusnya angka tersebut meningkat kepada 6 juta orang.

Sektor industri menurun sebanyak 50% serta pengangguran meningkat. Petani tidak mampu untuk menuai tanaman dan menyebabkan masalah kebuluran.

Kemarau yang teruk berlaku di Southern Plains mengakibatkan angin dan debu dari Texas ke Nebraska hingga meragut nyawa manusia, membunuh ternakan dan memusnahkan tanaman. Penduduk dari ladang mula berpindah ke bandar untuk mencari pekerjaan.

Pada musim luruh tahun 1930, pelabur-pelabur mula hilang kepercayaan kepada bank dan meminta deposit mereka secara tunai dan memaksa bank untuk mencairkan pinjaman tersebut bagi membekalkan duit secara tunai.

Pada 3 tahun berikutnya iaitu pada tahun 1933, beribu bank telah mengalami kejatuhan.

Pentadbiran Hoover cuba untuk membantu institusi dan bank yang gagal tersebut dengan bantuan pinjaman dari kerajaan.

Idea tersebut adalah untuk menyuruh bank menawarkan pinjaman kepada peniaga supaya ia dapat menawarkan pekerjaan kepada rakyat.

Kemenangan Roosevelt

Pemimpin demokrat Franklin D. Roosevelt telah menang untuk menjadi Presiden AS yang baru pada tahun 1932.

Beliau mengarahkan setiap bank yang masih beroperasi supaya memberhentikan operasinya pada pengakhiran gelombang keempat krisis kepanikan bank di AS.

Hal ini kerana perbendaharaan AS tidak mempunyai wang yang cukup untuk membayar gaji pekerja kerajaan.

Roosevelt membuat tindakan pantas dengan mengumumkan cuti 4 hari kepada bank (bank holiday) supaya kongres berjaya melepasi pembaharuan perundangan dan dapat membuka semula bank dalam keadaan yang baik.

Selepas 100 hari kepimpinan Roosevelt, pentadbirannya melepasi perundangan yang bertujuan untuk menstabilkan industri dan sektor pertanian, mencipta peluang pekerjaan dan merangsang pemulihan semula ekonomi.

Beliau juga ingin membuat pembaharuan dalam sistem kewangan, merangka Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) untuk melindungi akaun pendeposit dan Securities and Exchange Commission (SEC) untuk mengawal pasaran saham dan mencegah sebarang ketidakadilan yang berlaku seperti isu pada tahun 1929.

The Great Depression Tamat

Peningkatan industri pembuatan telah meningkatkan sektor pekerjaan apabila Roosevelt bertindak untuk menyokong Britain dan Perancis dalam menentang Jerman dan kuasa besar lain.

Pada tahun 1941, Perang Dunia Kedua tercetus apabila Jepun menyerang Pearl Harbour dan secara tidak langsung telah menyebabkan AS beralih fokus mereka kepada peperangan tersebut.

Kilang-kilang mula beroperasi semula bagi menyediakan peralatan untuk peperangan.

Pengembangan perindustrian dan juga kerahan tenaga yang meluas pada permulaan tahun 1942 telah mengurangkan kadar pengangguran.

AS menumpukan perhatian kepada peperangan dan the Great Depression tamat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat