Defisit Perdagangan 2021 Membimbangkan, Adakah Ini Akan Memicu Ketegangan AS-China?

448

Defisit perdagangan Amerika Syarikat (A.S) dilaporkan melonjak ke paras tertinggi pada tahun 2021 apabila sektor import meningkat secara mendadak di tengah-tengah sektor perniagaan mula untuk memenuhi permintaan domestik.

Jabatan Perdagangan berkata pada hari Selasa bahawa defisit perdagangan meningkat 27.0% pada tahun lepas ke paras tertinggi sepanjang masa sebanyak $859.1 bilion. Defisit adalah pada $676.7 bilion pada 2020.

Menurut pakar ekonomi, Christopher Rupkey perdagangan A.S tidak akan kembali normal sehinggalah penularan wabak mula perlahan dan kehidupan kembali seperti sebelumnya.

Jurang perdagangan mewakili 3.7% daripada keluaran dalam negara kasar, meningkat daripada 3.2% pada 2020. Ekonomi berkembang 5.7% pada 2021, paling kukuh sejak 1984, selepas kerajaan menyediakan hampir $6 trilion dalam bantuan pandemik, yang mendorong perbelanjaan pengguna ke atas barangan.

Defisit barangan meningkat 18.3% kepada rekod $1.1 trilion tahun lepas. Import barangan mencecah paras tertinggi sepanjang masa sebanyak $1.8 trilion. Ia didorong oleh import bekalan dan bahan industri, yang meningkat ke tahap tertinggi sejak 2014.

Pertumbuhan import yang teguh membayangi pemulihan mendadak dalam eksport. Eksport barangan melonjak 23.3% kepada rekod $1.8 trilion. Eksport bekalan dan bahan perindustrian, makanan, barangan pengguna, barangan lain dan petroleum adalah yang tertinggi dalam rekod.

Rangsangan terakhir untuk defisit perdagangan catat peningkatan 1.8% kepada $80.7 bilion pada bulan Disember.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat