Data Tuntutan Mematahkan Harapan Pasaran! Ini Apa Yang Perlu Diketahui Pasaran

350

Bilangan orang Amerika yang membuat tuntutan faedah pengangguran baru secara mengejutkan menurun pada minggu lalu, menunjukkan keadaan pasaran buruh yang masih kukuh.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran negeri turun 5,000 kepada 207,000 yang disesuaikan secara bermusim bagi minggu yang berakhir pada 20 April, menurut Jabatan Buruh pada hari Khamis.

Pakar ekonomi yang ditemubual oleh Reuters meramalkan 215,000 tuntutan dalam minggu terkini. Tuntutan telah dicatat dalam julat 194,000 hingga 225,000 pada tahun ini.

Syarikat-syarikat menahan  pekerja  mereka selepas mengalami kesukaran mencari tenaga buruh semasa dan selepas pandemik COVID-19, dan menikmati keuntungan lebih tinggi kerana kuasa penetapan harga yang tinggi. Pengurangan pekerjaan yang rendah menyokong pertumbuhan upah yang tinggi, mengekalkan perbelanjaan pengguna, yang menyumbang lebih daripada dua pertiga aktiviti ekonomi.

Bilangan orang yang menerima faedah selepas satu minggu bantuan, satu proksi untuk pengambilan pekerja, menurun 15,000 kepada 1.781 juta semasa minggu yang berakhir pada 13 April, menurut laporan tuntutan.

Data tuntutan yang berterusan mencakup tempoh semasa kerajaan menjalankan tinjauan isi rumah untuk kadar pengangguran bulan April. Tuntutan berterusan menurun antara tempoh tinjauan Mac dan April. Kadar pengangguran merosot kepada 3.8% pada Mac daripada 3.9% pada Februari.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat