Jepun Masuk Campur, Hukuman Penjara Untuk Platform Kripto Yang Tidak Menyekat Rusia

464

Agensi Perkhidmatan Kewangan (FSA) dan Kementerian Kewangan Jepun telah memutuskan untuk mengenakan penalti kepada kesemua platform pertukaran kripto yang enggan menyekat perkhidmatan atau pengaksesan terhadap Rusia susulan daripada pencerobohan Ukraine.

Berdasarkan kenyataan rasmi yang diterbitkan semalam, mana-mana platform pertukaran kripto terlibat dalam pengaksesan perkhidmatan terhadap entiti yang disekat boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 3 tahun atau denda sebanyak 1 juta yen (RM35,726).

Tidak cukup dengan itu, kesemua platform pertukaran kripto dituntut untuk menghantar laporan kepada FSA jika ada sebarang transaksi dilakukan kepada entiti yang disekat.

Untuk pengetahuan, keputusan yang diambil selepas G7 bersetuju untuk menyekat mata wang kripto sepenuhnya terhadap Rusia supaya negara itu tidak mengelat daripada sekatan ekonomi.

Secara tidak langsung, ini juga tanda sokongan terhadap seruan timbalan presiden Ukraine, Mykhailo Fedorov yang berkali-kali menggesa entiti kripto untuk hentikan kemampuan pengaksesan perkhidmatan kepada Rusia.

Sebagai rekod, platform pertukaran kripto Korea Selatan seperti Upbit, Bithumb, Coinone, dan Korbit terlebih dahulu menyahakses perkhidmatan mereka untuk seluruh Rusia.

Pun begitu, platform utama – Coinbase, Binance, dan Kraken enggan berbuat demikian kerana percaya masih belum ada pengguna Rusia menyalahgunakan perkhidmatan mereka.

Cumanya Coinbase telah menghentikan lebih 25,000 akaun pemilik kelahiran Rusia kerana dipercayai terlibat dengan kegiatan haram.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat