Nak Bawa Manusia Ke Marikh, Elon Musk Bayangan ‘Tony Stark’

408

Siapa tidak kenal dengan Elon Musk, pemilik Tesla, Inc., merupakan individu kelima terkaya di dunia sehingga berani mengeluarkan saman terhadap pentadbiran Trump rupanya pernah menjadi mangsa buli.

Figura ini sedia maklum dalam kalangan peminatnya merupakan seorang yang serba boleh. Bermula dengan jawatannya sebagai CEO Tesla dan SpaceX, beliau juga merupakan pengasas kepada The Boring Company termasuk pengasas bersama syarikat OpenAI dan Neuralink.

Musk lebih cenderung kepada sektor teknologi, menerima jolokan ‘Tony Stark’ dalam kehidupan sebenar pernah memberitahu harapannya untuk membawa seluruh penduduk Bumi membina kehidupan di Marikh.

Fuhh. Semua jawatan disapunya!

Memperincikan kehidupannya sebagai pelajar sekolah, Musk merupakan mangsa buli. Beliau pernah dipukul, dibaling kerusi sehingga menyebabkan dirinya tidak sedarkan diri dan terpaksa dibawa ke hospital untuk rawatan.

Lantaran daripada itulah beliau memilih untuk meminggirkan diri, mengorbankan zaman kanak-kanaknya menjadi individu anti-sosial dan nerd.

Sama seperti Warren Buffett membeli tiga saham ketika berusia 11 tahun, Elon Musk pula membeli sebuah komputer pada usia 10 tahun dan menguasai sendiri ilmu programming.

Sehinggalah pada umur 12 tahun, beliau berjaya menghasilkan permainan video, Blastar sebelum dijual kepada Spectravideo dengan harga $500.

12 tahun kemudian ketika Musk berusia 24 tahun, internet mula menjadi popular dan Silicon Valley menerima perhatian. Figura itu mengambil keputusan untuk berhenti pengajian PhD di Stanford University selepas dua hari mendaftar.

Bermodalkan $28,000, Musk dan Kimbal membangunkan syarikat perisian web, Zip2 yang membantu surat khabar mengembangkan panduan bandar di atas talian. Zip2 kemudian dijual dan keuntungan yang diterima itu digunakan untuk penubuhan X.com dengan tujuan meningkatkan kemajuan perbankan.

X akhirnya bergabung dengan syarikat Confinity, membawa kepada penubuhan syarikat baru iaitu PayPal. Malangnya, Musk disingkirkan dari organisasi tersebut sebelum dibeli eBay.

Dan di sinilah Musk akhirnya berusaha ‘menghidupkan’ syarikat kereta eletrik yang kita semua tahu, Tesla dengan pelaburan sebanyak $6.3 juta pada 2004, selepas meraih jawatan CEO sebaik sahaja Martin Eberhard dan Marc Tarpenning letak jawatan.

Manakala, SpaceX yang kini bernilai hampir $36 bilion telah berjaya meraih kata sepakat untuk bekerjasama bersama NASA dan United States Air Force.

Kejayaannya kini meletakkan dirinya terkaya selepas Mark Zuckerberg dengan nilai bersih berjumlah $93 bilion dengan pemilikan saham Tesla sebanyak 21% iaitu lebih daripada $50 bilion.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat