Saham AirAsia Jatuh Selepas Umum Rancangan Isu Hak RCUIDS Meningkat Kepada RM1.02 Bilion

1,209

Menurut laporan yang diajukan kepada Bursa Malaysia, AirAsia Group Bhd telah mencadangkan untuk melakukan terbitan hak yang boleh ditingkatkan sehingga RM1.024 bilion dalam nilai nominal sekuriti hutang Islam tanpa jaminan.

Dengan itu, ia juga boleh ditukarkan dan ditebus dalam tujuh tahun dengan nilai nominal 75 sen setiap satu (RCUIDS) yang berdasarkan kepada dua RCUIDS dengan satu waran boleh tanggal percuma untuk setiap enam saham Kumpulan AirAsia yang dipegang.

AirAsia Group juga mengatakan bahawa hasil tersebut akan digunakan antara lain untuk penyelesaian lindung nilai bahan bakar, pembayaran sewa, penyelenggaraan pesawat dan modal kerja am serta untuk unit perniagaan AirAsia Digital Sdn Bhd.

Namun situasi berkenaan telah menyebabkan saham AirAsia diniagakan rendah 3% pada sesi dagangan di Bursa Malaysia pada hari ini.

Pada 10.04 pagi, harga saham Kumpulan AirAsia meningkat 86 sen setelah turun sebanyak tiga sen atau 3.39% kepada 85.5 sen.

Ketika di paras 86 sen, AirAsia telah memperoleh permodalan pasaran sekitar RM3.35 bilion berdasarkan kepada 3.9 bilion saham terbitannya.

AirAsia Group mengatakan bahawa “di bawah senario maksimum, isu hak yang dicadangkan akan mewakili penerbitan 1.37 bilion RCUIDS bersama dengan 681.71 juta waran baru”.

Di bawah senario minimum pula, terbitan hak memerlukan penerbitan bernilai RM974.51 juta nilai nominal RCUIDS yang mewakili penerbitan 1.03 bilion RCUIDS bersama dengan 649.68 juta waran baru.

Penganalisis TA Securities Holdings Bhd, Tan Kam Meng menasihati kepada pemegang saham Kumpulan AirAsia untuk melanggan sekuriti hak mereka dan mengambil bahagian dalam wabak pemulihan Kumpulan AirAsia selepas pandemik Covid-19.

Menurutnya, perlaksanaan korporat sangat penting untuk memperbanyak neraca Kumpulan AirAsia dan memastikan syarikat itu untuk terus beroperasi.

Tan juga ada melontarkan kata-kata bahawa pemulihan Kumpulan AirAsia boleh menjadi “fast and furious”.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat