‘Whales’ Semakin Mengganas, Kripto Dilihat Semakin Menggiurkan!

1,847

Berdasarkan data yang dikeluarkan oleh Santiment, kelompok pelabur ikan paus Bitcoin yang memiliki pemilikan BTC antara 100 sehingga 1,000 BTC telah meningkat dengan ketara sebelum Bitcoin kembali ke paras tertinggi yang dikecapi sebelumnya. Lebih daripada 250 geng ikan paus telah muncul dalam rangkaian sejak 11 September.

Peningkatan jumlah geng ikan paus Bitcoin juga diikuti oleh peningkatan aliran pertukaran yang semakin meningkat. Walaupun peniaga dan pelabur mengalihkan dana dari bursa, mereka tidak mempunyai pilihan lain selain menyimpannya di wallet mereka. Justeru terdapat peningkatan jumlah pemegang BItcoin yang mencapai status ‘orang kaya baru’.

Dapat dikatakan peningkatan jumlah pemegang BTC dapat dikaitkan dengan peningkatan jumlah nilai pasaran Bitcoin yang meningkat dengan cepat dan ketara. Tindakan harga semasa diikuti oleh pertumbuhan 40%, yang menarik perhatian pelabur institusi dan runcit.

Sebagai tambahan, peningkatan populariti dalam pasaran kripto dalam kalangan orang awam turut didorong oleh berita mengenai kelulusan ETF. Terdapat kebarangkalian bahawa pasaran akan melihat aliran masuk dana yang banyak sejurus selepas ETF diluluskan.

Berdasarkan data dari Santiment, kelompok ikan paus majoritinya mengekalkan pegangan mereka ketika pembetulan pasaran. Peningkatan semasa dalam geng ikan paus ini adalah terpantas berbanding tempoh lain.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat