EU Bakal Heret UK Ke Muka Pengadilan!

1,054

Kesatuan Eropah (EU) akan mengambil tindakan undang-undang terhadap UK pada hari ini, ke atas langkahnya untuk mengubah syarat Protokol Ireland Utara.

Suruhanjaya Eropah akan mengeluarkan prosiding undang-undang melalui dua surat kepada kerajaan Britain, susulan keputusannya pada 3 Mac untuk memperpanjangkan tempoh penangguhan secara sepihak untuk pemeriksaan pasca-Brexit atas barang yang memasuki Ireland Utara dari UK.

Ini menyebabkan ia melanggar syarat-syarat dalam Protokol Ireland Utara yang telah berkuatkuasa sejak 1 Januari 2021.

Ketua EU Brexit, Maros Sefcovic dilaporkan akan mengirim dua surat ke Downing Street yang mana salah satunya dikatakan berfungsi sebagai pemberitahuan formal yang akan mendorong prosedur pelanggaran kerana dakwaan melanggar undang-undang EU.

Sementara yang kedua, digambarkan oleh Brussels sebagai surat ‘politik’, yang mendakwa Perjanjian Pengeluaran Brexit telah dilanggar.

Surat tersebut akan mengheret kerajaan Britain ke Mahkamah Keadilan Eropah, sementara amaran politik yang boleh mencetuskan proses timbang tara di bawah mekanisme penyelesaian pertikaian dalam Perjanjian Pengeluaran.

Bagaimanapun, Britain menafikan tindakannya menyalahi dan melanggar undang-undang EU.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat