Hanya Tinggal Selangkah! Rusia Bakal Tubuhkan Bursa Kripto Nasional?

588

Dewan parlimen Rusia dilaporkan telah mula mengusahakan draf rang undang-undang yang boleh membantu pembentukan bursa “pertukaran kripto nasional.”

Platform itu memerlukan kelulusan bank pusat negara dan Kementerian Kewangan. Bank of Russia sebelum ini telah menunjukkan pendirian negatif terhadap industri aset digital.

Menurut laporan tempatan baru-baru ini, Duma Negeri merancang untuk membuat pindaan tertentu kepada undang-undang sedia ada yang boleh membantu dengan pembentukan bursa “pertukaran kripto nasional di Rusia.” Penggubal undang-undang telah membincangkan inisiatif itu dengan peserta pasaran pada pertengahan November.

Sergey Altuhov – ahli Jawatankuasa Dasar Ekonomi Duma Negeri, mengesahkan khabar angin dan mencadangkan bahawa negara berekonomi besar itu menerima sektor aset digital. Bagaimanapun, isu utama industri ialah kekurangan peraturan yang sesuai, tambahnya:

“Tidak masuk akal untuk menafikan kewujudan mata wang kripto, masalahnya ialah ia beredar dalam aliran besar di luar peraturan. Ini adalah soal berbilion-bilion rubel hasil cukai yang hilang kepada belanjawan persekutuan. “

Anatoly Aksakov – seorang eksekutif di Duma Negeri – membayangkan pada bulan Jun bahawa Rusia boleh memperkenalkan platform kripto berdasarkan piawaian Moscow Exchange. Beliau juga berpendapat bahawa tempat perdagangan seperti itu hanya perlu wujud jika bank pusat memantaunya dengan teliti.

Sebelum ini telah dilaporkan bahawa pada bulan September, Moscow Exchange merangka rang undang-undang bagi pihak Bank of Russia yang boleh membenarkan perdagangan aset kewangan digital (DFA).

Laporan berasingan selanjutnya mendedahkan bahawa wakil dari Kementerian Kewangan dan bank pusat tidak mengambil bahagian dalam pertemuan antara Duma Negeri dan pihak berkepentingan pasaran.

Dewan rendah parlimen berhasrat untuk menyediakan dokumen dan menyampaikannya kepada entiti supaya mereka dapat mengetahui idea itu dan mempertimbangkan pendirian mereka.

Kementerian Kewangan dan Bank Rusia perlu bersetuju dengan penciptaan platform. Institusi perbankan itu telah menunjukkan sikap negatifnya terhadap industri aset digital berkali-kali malah menggesa kerajaan untuk menguatkuasakan larangan sepenuhnya ke atas semua usaha mata wang kripto di wilayah Rusia.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat