Harga Pengeluar US Naik Melebihi Jangkaan Pasaran

51

Harga pengeluar (PPI) U.S meningkat bagi bulan September berikutan harga tenaga (minyak, gas) yang menunjukkan peningkatan yang besar dalam tempoh melebihi 2 tahun.

Walaupun badai yang menimpa telah memberi kesan kepada data, namun terdapat indikasi bahawa harga pengeluar dan pasaran buruh semakin mengukuh. Hal ini, membolehkan Fed untuk meningkatkan kadar faedah sekali lagi pada bulan Disember.

Menurut Jabatan Buruh, Indeks harga pengeluar bagi permintaan terakhir meningkat sebanyak 0.4% pada bulan lepas berbanding kenaikan sebanyak 0.2% pada bulan Ogos. Harga jualan borong juga meningkat disebabkan peningkatan kos perkhidmatan. Dalam tempoh 12 bulan sehingga bulan September (data tahunan), PPI meningkat 2.6%. Peningkatan ini merupakan peningkatan tertinggi sejak Februari 2012 dan diikuti dengan peningkatan 2.4% pada bulan Ogos.

Harga borong gasolin meningkat 10.5% pada bulan September selepas meningkat 9.5% pada bulan Ogos. Peningkatan ini merupakan peningkatan tertinggi sejak Mei 2015 dan mewakili 2/3 iaitu 0.7% peningkatan harga barangan. Menurut Jabatan Buruh, peningkatan harga minyak (energy prices) didorong oleh pengurangan kapasiti penapisan di sekitar Gulf Coast berikutan badai Harvey.

Berdasarkan laporan, badai Harvey dan Irma merosakkan beberapa kawasan di Florida, secara asas tidak memberi impak terhadap kaji selidik PPI. Badai tersebut yang melanda pada akhir bulan Ogos dan awal bulan September, telah menyebabkan ramai yang kehilangan pekerjaan.

Selain itu, badai tersebut juga telah mengurangkan perbelanjaan pengguna dan pengeluaran industri, pembuatan rumah dan jualan rumah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat