Indeks Komposit Pengeluar Dan PMI Perkhidmatan Zon Eropah Meningkat

69

Pertumbuhan perniagaan di zon Eropah semakin pesat pada bulan September berikutan syarikat-syarikat berusaha untuk memenuhi permintaan berdasarkan data yang dilaporkan hari ini. Dan jangkaan pada bulan Oktober juga akan menghasilkan bacaan yang sama.

Sumber: IHS Markit

Data komposit akhir zon Eropah telah dikeluarkan oleh IHS Markit dengan bacaan melonjak kepada 56.7 pada September, berbanding bacaan pada bulan Ogos, 55.7. Bacaan di atas 50.0 menunjukkan perkembangan dalam ekonomi.

“Ekonomi masuk ke dalam suku tahun keempat dengan peningkatan pada perniagaan melalui aliran masuk pesanan baru yang naik pada kadar yang cepat untuk tempoh 6 tahun, dan jangkaan pertumbuhan akan kembali berkembang selepas musim panas,” kata Chris Williamson, ketua ekonomi perniagaan di IHS Markit.

Williamson turut menyatakan PMI menunjukkan peningkat dalam GDP suku tahun ketiga sebanyak 0.7 peratus, lebih cepat daripada jangkaan penganalisis 0.5 peratus.

PMI yang merangkumi sektor perkhidmatan blok Eropah meningkat 55.8 daripada 54.7 pada bulan Ogos, dan juga melebihi jangkaan 55.6. Bacaan yang tinggi dikeluarkan walaupun syarikat menaikkan harga dengan kadar kedua tercepat dalam tempoh enam tahun. Indeks harga pengeluar bagi bulan September naik 51.8 berbanding 51.3 pada bulan Ogos.

Jangkaan inflasi di Zon Eropah yang rendah pada bulan September berdasarkan laporan Eurostat minggu lepas, mengambarkan bagaimana peningkatan harga kekal lemah, dan menyokong keputusan ECB untuk mula mengurangkan ransangan ekonomi mereka secara beransur-ansur.

Sebahagian ahli ekonomi menjangkakan ECB akan mula mengumumkan lanjutan enam bulan program pembelian aset/bon bermula 26 Oktober, namun akan mengurangkan angka pembelian setiap bulan dengan jangkaan sebanyak $40 billion Euro bermula Januari.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat