Sikap Yang Bakal Di Ambil BoE Jadi Perhatian Utama! Adakah Kenaikan Kadar Bakal Berakhir?

288

Bank of England kemungkinan akan meningkatkan kadar faedah sekali lagi minggu ini, mungkin merupakan yang terakhir bagi salah satu lingkaran lonjakan kenaikan kadar ketika ekonomi yang perlahan mulai menjadi kebimbangan bagi penggubal dasar.

Hampir semua daripada 65 pakar ekonomi meramalkan bahawa BoE akan meningkatkan Kadar Bank kepada 5.5% pada hari Khamis dari 5.25%, yang akan menjadi tahap tertinggi sejak tahun 2007.

Pasaran kewangan kurang pasti dengan kontrak hadapan kadar pada hari Jumaat menunjukkan peluang 25% bahawa kenaikan kadar faedah akan dihentikan.Goldman Sachs dan Citi juga mengharapkan keputusan hari Khamis ini akan menjadi kenaikan kadar terakhir BoE.

Kebanyakan data dalam seminggu yang lalu menekankan komen Gabenor Andrew Bailey bulan ini bahawa BoE “lebih dekat” untuk mengakhiri lingkaran kenaikan kadar.

Output ekonomi pada bulan Julai turun lebih tajam daripada yang dijangkakan dan kadar pengangguran telah melebihi ramalan BoE untuk suku ketiga secara keseluruhannya. Bank Pusat Eropah juga menyebut bahawa pandangan ekonomi yang lemah apabila menaikkan kadar faedah minggu lalu dan menandakan bahawa itu akan menjadi langkah terakhir dalam kitaran semasa.

Angka inflasi untuk bulan Ogos yang dijadualkan pada hari Rabu kemungkinan akan berlawan dengan trend penurunan kerana harga petrol yang meningkat. Pelabur akan berhati-hati terhadap kecenderungan BoE di bawah Bailey untuk bertindak dengan tegas terhadap data inflasi yang dijangkakan lebih tingg.

Benjamin Nabarro, pakar ekonomi utama Citi, berkata ucapan minggu lepas daripada ahli yang paling hawkish dalam MPC, Catherine Mann di mana beliau memperingatkan tentang penangguhan kadar faedah mungkin menawarkan petunjuk awal.

BoE juga akan memaklumkan kepada pelabur mengenai rancangan untuk mengeluarkan simpanan besar bon kerajaan British pada tahun yang akan datang.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat