Ucapan Powell Jadi Tumpuan Pasaran, Pasaran Euro Terus Dihimpit Sentimen!

217

US dolar mencatat pengukuhan berbanding enam mata wang utama pada hari Rabu dengan melonjak hampir paras tertinggi 20 tahun ketika para pelabur menantikan ucapan Pengerusi Rizab Persekutuan pada hari Jumaat nanti untuk mendapatkan petunjuk baharu tentang betapa agresifnya bank pusat dalam menghambat inflasi.

Para pelabur telah mengurangkan jangkaan bahawa the Fed boleh cenderung kepada kenaikan kadar yang lebih perlahan kerana inflasi kekal pada 8.5% pada asas tahunan, jauh melebihi sasaran 2% Fed.

Tumpuan ucapan Jerome Powell di Jackson Hole akan tertumpu pada sejauh mana kelembapan ekonomi berkemungkinan mengubah kadar pengetatan Fed, atau keperluan untuk menjinakkan tekanan inflasi yang akan mengatasi faktor ekonomi lain.

US dolar mengukuh walaupun selepas data pada hari Rabu menunjukkan bahawa pesanan baharu untuk barangan modal buatan A.S. meningkat pada kadar yang lebih perlahan pada bulan Julai berbanding bulan sebelumnya, menunjukkan bahawa perbelanjaan perniagaan untuk peralatan mungkin bergelut untuk pulih selepas menguncup pada suku kedua.

Pedagang niaga hadapan dana Fed menetapkan harga dalam peluang 59% bahawa Fed akan menaikkan kadar sebanyak 75 mata asas lagi pada mesyuarat Septembernya, dan kebarangkalian 41% untuk kenaikan 50 mata asas.

Indeks US dolar yang mengukur mata wang US dolar berbanding enam mata wang utama didagangkan kukuh 0.42% kepada paras dagangan 108.99 sebelum susut semula.Euro susut 0.49% pada $0.9919, selepas mencapai paras terendah 20 tahun pada $0.99005 pada hari Selasa.

US dolar merosot pada hari Selasa selepas data menunjukkan aktiviti sektor swasta AS lebih lemah daripada jangkaan pada bulan Ogos manakala jualan rumah AS menjunam ke paras terendah 6-1/2 tahun pada bulan Julai.

Euro telah susut oleh kebimbangan pertumbuhan kerana rantau ini menghadapi krisis tenaga. Bekalan gas di Belanda bulan hadapan, penanda aras untuk Eropah, meningkat semula pada hari Rabu kerana prospek pemberhentian bekalan gas Rusia melalui saluran paip utama Nord Stream 1 selama tiga hari membuatkan pelabur kehilangan arah yang jelas.

“Peningkatan mendadak dalam harga gas dan ketidakpastian mengenai masa hadapan ini akan terus membebankan euro buat masa ini,” kata penganalisis DNB Markets FX Ingvild Borgen Gjerd.

Sementara itu, mata wang komoditi seperti dolar Australia dan New Zealand berada di bawah tekanan akibat kebimbangan pertumbuhan global yang perlahan. Mata wang Aussie susut 0.62% kepada $0.6886 dan kiwi merosot 0.72% kepada $0.6169.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat