Bitcoin SV (BSV) Hampir Musnah, Diserang Serangan 51%!

1,136

Bitcoin SV menggemparkan komuniti kripto apabila diserang serangan 51% atau 51% attack pada malam tadi waktu tempatan.

Serangan itu dikenalpasti oleh platform pengurusan risiko, FARUM dan didapati serangan 51% menyebabkan 14 blok disusun semula dan tiga versi rantai dilombong secara serentak.

Dilaporkan lebih 3 jam keseluruhan ekosistem BSV dikawal oleh penceroboh. Pengurus produk data rangkaian Coin Metrics, Lucas Nuzzi menyifatkan serangan ini bertujuan menghancurkan BSV.

Organisasi yang menyokong pembangunan BSV, Bitcoin Adoption pada masa yang sama menggesa semua operator nod tandakan rantai ‘tipu’ sebagai ‘tidak sah’. Hanya melalui cara ini, nod dapat dikembalikan kepada rantai sebenar dan menyingkirkan rantai yang diwujudkan oleh penceroboh.

Sehingga ketika artikel ini ditulis, masih belum dapat disahihkan sama ada serangan tersebut sudah berakhir atau penceroboh tangguh untuk sementara.

Bitcoin SV atau dikenali sebagai Bitcoin Satoshi Vision merupakan produk kepada hard fork Bitcoin Cash (BCH) pada November 2018. Tiada perbezaan antara polisi monetari BSV, BCH dan Bitcoin (BTC) kecuali, ketiga-tiga ini ‘berpisah’ kerana perbezaan pandangan dalam komuniti Bitcoin Cash berkaitan cadangan untuk menjadikan transaksi lebih efisien.

Sehingga kini, BSV masih dikenali sebagai salah satu blockchain terbesar dari segi nilai monetari. Dengan nilai pasarannya yang melebihi $2.6 bilion, BSV berada di tempat ke-40 di CoinMarketCap.

Ketika penulisan, BSV didagangkan pada $138.53, susut hampir 4% dalam 24 jam. Aset ini susut hampir 72% dari paras tertinggi sepanjang masa (ATH), $491.64 yang direkod pada April lalu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat