Data Tuntutan Pengangguran Tiba-Tiba Melonjak, Apa Yang Sedang Berlaku?

808

Jumlah rakyat Amerika yang mengemukakan tuntutan baru untuk faedah pengangguran secara tidak dijangka meningkat pada minggu lalu walaupun pasaran buruh mencatat pemulihan yang didorong oleh aktiviti ekonomi yang rancak dan peningkatan vaksinasi.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran adalah sebanyak 412,000 bagi minggu yang berakhir pada 12 Jun berdasarkan laporan yang dikeluarkan oleh Jabatan Tenaga Kerja pada hari Khamis.

Bacaan ini meningkat berbanding minggu sebelumnya yang mencatat jumlah tuntutan hanya 375,000 dan bacaan minggu lepas juga tersasar dari tinjauan para pelabur yang mensasarkan jumlah tuntutan hanya 360,000.

Peningkatan tuntutan pengangguran ini adalah suatu yang mengejutkan kerana data lepas mununjukkan terdapat peningkatan ketara dalam pekerjaan. Setahun yang lalu, negara telah mencatat hampir 1.5 juta tuntutan baru seminggu berikutan penutupan sektor ekonomi.

Walaubagaimanapun, seiring peningkatan vaksinasi yang lebih meluas dan kes-kes jangkitan Covid-19 semakin menurun secara mendadak telah mendorong peningkatan dalam pekerjaan.Walaupun begitu, kemunculan varian baru Covid-19 sejak akhir-akhir ini telah menjejaskan segelintir sektor pekerjaa.

Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell menegaskan bahawa ekonomi Amerika Syarika berhadapan dengan kesukaran untuk mengembalikan 9.3 juta pekerjaan yang terjejas hilang akibat Covid-19.

US dolar terus mendaki lebih tinggi selepas didorong oleh unjuran terbaru daripada Federal Reserve (Fed) yang menunjukkan kemungkinan mengenai kadar faedah lebih cepat dari dijangkakan.

Ketika penulisan, indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback berbanding enam matawang utama lain diniagakan meningkat pada 91.763.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat