Dijangka Mengalami Masa Yang Sukar, Pengeluar Beri Amaran UK Bukan Lagi Tumpuan Pelabur?

147

Dapatan soal selidik mendapati bahawa Britain telah menjadi kurang berdaya saing dan kurang menarik kepada pelabur asing berikutan kos tenaga yang melambung tinggi dan pergolakan politik baru-baru ini, dapatan daripada tinjauan industri yang dikeluarkan pada hari Isnin.

Peratusan pengeluar yang menganggap Britain sebagai lokasi yang kompetitif berkurang daripada 63% kepada 31% setahun yang lalu dan 43% berkata Britain telah menjadi kurang menarik kepada pelabur luar negara berdasarkan tinjauan oleh Make UK, badan perdagangan utama bagi pengeluar British , dan akauntan PwC.

Tinjauan ke atas 235 perniagaan berlaku dari 1 November hingga 22 November, apabila kemelut kerajaan jangka pendek Liz Truss segar dalam fikiran rakyat, dan 53% firma berkata ketidakstabilan politik yang berterusan telah merosakkan keyakinan perniagaan.

Minggu ini menteri kewangan Jeremy Hunt akan menggariskan rancangan untuk mengurangkan secara mendadak subsidi tenaga untuk perniagaan.

Make UK berkata rancangan itu mungkin membawa kepada percepatan pengurangan pekerjaan dan pengeluaran yang sudah dalam perancangan. Apabila tinjauan dijalankan pada bulan November, dua pertiga daripada pengeluar menjangkakan akan mengurangkan jumlah pekerja atau mengurangkan pengeluaran kerana kos tenaga yang tinggi.

Pengilang di Britain telah bergelut sejak akhir-akhir ini, dengan tinjauan perniagaan S&P Global diperhatikan dengan teliti membawa indikasi bahawa mereka mengalami kemerosotan yang lebih teruk pada bulan Disember berbanding negara Kumpulan Tujuh yang lain.

“Tahun 2023 akan menjadi sangat mencabar bagi pengeluar dengan gabungan faktor yang kuat menguji keazaman mereka,” Stephen Phipson, ketua eksekutif Make UK.

“Gangguan rantaian bekalan yang berterusan, akses kepada buruh dan kos pengangkutan yang tinggi yang tidak menunjukkan tanda reda boleh menambah ketidaktentuan ekonomi dan politik yang semakin meningkat dalam pasaran utama mereka.”

Phipson berkata terdapat risiko besar bahawa pengeluar Britain boleh tersungkur jika kerajaan gagal menandingi kemurahan hati program sokongan bil tenaga yang pesaing Britain sediakan.

Kerajaan merancang untuk mengurangkan subsidi tenaga untuk perniagaan akan menyaksikan kos sokongan jatuh sebanyak 85% pada tahun kewangan akan datang, mengehadkan kos kepada 5 bilion paun ($6 bilion) berdasarkan laporan tersiar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat