Harga Minyak Mentah Global Mencapai Paras Tertinggi Dua Minggu Lalu

76

Harga minyak mentah global meningkat ke paras tertinggi dua minggu lalu pada Khamis dengan meneruskan kenaikan enam sesi dagangan berturut-turut selepas data inventori menunjukkan pengurangan terbesar sejak hampir setahun lalu.

Minyak WTI (West Texas Intermediate) didagang di sekitar $45.06 setong setakat pukul 4.30 petang. Manakala minyak Brent (Brent-oil) didagang di sekitar $47.85 setong.

Harga minyak mentah merekod kenaikan mendadak pada Rabu selepas data EIA (Energy Information Administration) merosot 100,000 tong minggu lalu. Ini juga merupakan kejatuhan terbesar sejak Julai 2016.

Harga minyak berada di bawah tekanan sejak beberapa minggu lalu disebabkan kebimbangan peningkatan pelantar di US seterusnya mengimbangi pemotongan pengeluaran oleh OPEC.

Bulan lalu, OPEC dan non-OPEC melanjutkan pemotongan 1.8 juta tong sehari sehingga Mac 2018.

Kumpulan pengeluar minyak ini dijangka tidak akan tergesa-gesa memotong pengeluaran, tetapi mesyuarat yang berlangsung di Rusia bulan depan berkemungkinan akan mempertimbangkan langkah tambahan bagi menyokong pasaran komoditi hitam.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat