Kekhuatiran Kenaikan Kadar Kembali Menghantui Pasaran! Saham Global Dijangka Bakal Catat Kerugian Mingguan

522

Saham global menuju kerugian mingguan pertama mereka tahun ini berikutan pasaran menukar tumpuan daripada pembukaan semula China kepada risiko kemelesetan yang didorong oleh kenaikan kadar bank pusat.

Indeks Harga Dunia MSCI naik 0.3% lebih tinggi menjelang tengah hari di London, dirangsang oleh kenaikan di Asia, selepas pihak berkuasa China berkata pada Khamis bahawa bilangan pesakit Covid-19 yang memerlukan rawatan kritikal di hospital telah memuncak.

Indikasi ekuiti seluruh negara juga berada pada landasan untuk mencatatkan kerugian sekitar 1.5% untuk minggu itu. Penanda aras Wall Street S&P 500 berada di landasan untuk penurunan mingguan terburuk dalam tempoh lebih sebulan, sekitar 2.5% pada penutupan Khamis. Bursa niaga hadapan S&P didagangkan mendatar menjelang pembukaan pasaran.

Beberapa penganalisis berkata ekuiti telah menunjukkan terlalu banyak keyakinan terhadap peningkatan ekonomi, kerana kedua-dua Rizab Persekutuan A.S. dan Bank Pusat Eropah kekal bertekad untuk mengetatkan dasar monetari untuk memerangi inflasi.

Indeks saham STOXX 600 Eropah, yang meningkat 0.5% pada hari Jumaat, telah pulih hampir separuh daripada kerugian 12.9% pada 2022 dalam tempoh tiga minggu pertama Januari. Lantunan itu telah didorong oleh pembukaan semula perdagangan oleh China dan kejatuhan harga gas asli.

“Pasaran Eropah kekal tidak bersedia untuk gelombang kemelesetan yang datang daripada pengetatan keadaan kredit,” kata Andreas Bruckner, ahli strategi ekuiti Eropah di Bank of America.

Presiden ECB Christine Lagarde memberitahu perhimpunan Davos Forum Ekonomi Dunia pada hari Khamis bahawa bank itu akan meneruskan langkah dengan menaikkan kadar faedah.

Fed juga kelihatan bersedia untuk mengekalkan kempen kenaikan kadar faedah, walaupun selepas laporan pada hari Rabu menunjukkan jualan runcit, harga pengeluar dan pengeluaran di kilang A.S. jatuh lebih daripada yang dijangkakan pada bulan Disember.

Pada hari Khamis, tuntutan pengangguran mingguan AS juga lebih rendah daripada jangkaan, menunjukkan pasaran buruh yang kukuh, yang menyebabkan S&P 500 0.8% lebih rendah.

Presiden Fed Boston Susan Collins berkata bank pusat mungkin perlu menaikkan kadar kepada paras 5% kemudian menahannya, manakala Naib Pengerusi Fed Lael Brainard berkata bahawa walaupun inflasi yang sederhana baru-baru ini, ia kekal tinggi dan kenaikan kadar faedah perlu diteruskan.

Hasil Perbendaharaan AS 10 tahun mencecah paras terendah sejak pertengahan September awal minggu ini, kerana pedagang mempertaruhkan data ekonomi yang lemah akan memaksa Fed memperlahankan kadar kenaikan kadar faedahnya.

Hasil utama 10 tahun menambah sekitar 4 mata asas kepada 3.435% pada hari Jumaat tetapi kekal jauh di bawah paras tertinggi sekitar 4.3% yang dicapai pada bulan Oktober. Hasil bon jatuh apabila harga meningkat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat