Matawang Utama Jatuh Mendadak – Apa Yang Terjadi?

872

US dolar kekal mendahului kenaikan setelah kejatuhan dalam pasaran saham membawa kepada penjualan matawang berisiko sementara ketidakpastian Brexit terus menekan pound sterling ke paras terendah 6 minggu.

Dolar greenback didagangkan di tahap tertinggi satu bulan berbanding kebanyakan matawang utama dengan indeks dolar menokok pada 93.53.

Penjualan saham teknologi yang meluas telah mendorong Wall Street mengalami kejatuhan tiga hari paling drastik sejak bulan Mac sekali gus menyokong dagangan matawang safe-haven USD dan yen Jepun.

Sementara itu, dolar Aussie susut ke paras terendah 2 minggu ketika China terus menguatkan tekanannya terhadap Australia dengan menuduh seorang wartawan Australia melakukan kegiatan haram.

Turut terkesan dengan kejatuhan dolar Aussie dan pertikaian Amerika Syarikat dan China yang semakin meruncing, dolar New Zealand turut mencatatkan penurunan ke tahap terendah 2 minggu.

Kejatuhan hampir 8% dalam harga minyak mentah telah memacu penurunan dolar Kanada ke paras terendah 3 minggu berbanding US dolar. Tumpuan pasaran seterusnya terarah kepada mesyuarat polisi Bank of Canada (BOC) pada malam ini.

Mengikuti perkembangan di Eropah, krisis Brexit telah mendorong pound sterling mengalami kerugian terbesar dengan kejatuhan ke tahap terendah 6 minggu.

Kekhuatiran semakin meningkat apabila peguam atas kerajaan UK, Jonathan Jones meletakkan jawatan susulan Perdana Menteri Boris Johnson ingin mengubah semula beberapa bahagian daripada Perjanjian Pengeluaran Brexit yang berkaitan dengan Ireland Utara.

Selain itu, euro terus didagangkan di bawah tekanan didorong oleh prospek bahawa Bank Pusat Eropah (ECB) akan menawarkan pendekatan dovish dalam mesyuarat polisi pada malam esok.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat