Minit Mesyuarat FOMC Jadi Tumpuan, Ini Apa Yang Perlu Diketahui Para “Trader”!

390

Minit mesyuarat Rizab Persekutuan bulan Jun ditetapkan akan akan dikeluarkan pada awal pagi hari Khamis yang berkemungkinan menunjukkan perdebatan aktif dalam kalangan pembuat dasar yang masih seimbang kelihatan cenderung untuk menyokong lebih banyak tindakan untuk menjinakkan inflasi.

Minit mesyuarat, dijadualkan akan keluar pada jam 2 pagi hari Khamis nanti. Para penggubal dasar penting seperti Pengerusi Fed Jerome Powell telah menunjukkan ramalan yang dikeluarkan pada FOMC itu yang menunjukkan bahawa pengetatan setengah mata peratusan lagi tahun ini masih berlaku.

“Para penggubal dasar percaya bahawa terdapat lebih banyak kerja yang perlu dilakukan termasuk kemungkinan kenaikan kadar yang sesuai” sepanjang tahun ini, kata Powell pada hari Khamis lalu dalam penampilan bersama ketua bank pusat lain di Portugal.

Namun disisi lain ada yang merasakan ianya sudah memadai. Presiden Fed Atlanta Raphael Bostic berkata Khamis lalu bahawa beliau percaya tiada lagi kenaikan kadar diperlukan, sambil menyatakan “data, hasil tinjauan dan risikan di lapangan merupakan kes yang munasabah bahawa pengurangan inflasi secara beransur-ansur akan berterusan.” Beliau menambah, “itu akan berlaku walaupun para penggubal dasar tidak menaikkan kadar dana persekutuan.”

Minit tersebut akan menerangkan perbincangan yang membenarkan Fed, selepas lebih setahun kenaikan kadar yang sangat agresif, untuk mengekalkan kadar sasaran semalaman di antara 5% dan 5.25%. Kadar faedah berada pada paras hampir sifar pada Mac 2022 dan telah meningkat dengan pantas apabila pegawai Fed telah berusaha untuk menjinakkan paras inflasi terburuk dalam beberapa dekad.

Minit mesyuarat juga akan menambah butiran tentang apa yang diharapkan oleh pegawai dan kakitangan mereka untuk ekonomi, dan ada yang memerhatikan pandangan kakitangan bank pusat dengan minat tertentu.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat