Pertumbuhan Pekerjaan AS Dijangka Menaik, Purata Pendapatan Dijangka Menurun. Adakah Pergerakan AS Dolar Akan Pasif?

1,261

Optimis terhadap kesepakatan perdagangan AS-China membantu matawang AS Dolar melonjak ke paras tertinggi dalam tempoh 3 minggu berbanding matawang Yen pada hari terakhir dagangan minggu ini.

Xinhua melaporkan bahawa Presiden China Xi Jinping telah mengatakan kemajuan sedang dibuat dalam perbincangan perdagangan dengan Washington dan meminta kesimpulan awal rundingan.

Presiden A.S. Donald Trump berkata pada hari Khamis satu perjanjian boleh diumumkan dalam masa empat minggu, tetapi memberi amaran bahawa sukar untuk membiarkan perdagangan China dengan Amerika Syarikat jika masalah masih belum diselesaikan

Mengikut sumber yang disalurkan kepada CNBC, Presiden Majlis Eropah Donald Tusk telah membenarkan UK untuk 12 bulan tempoh penangguhan yang lebih fleksibel untuk berundur dari Kesatuan Eropah.

Para pemimpin dalam Kesatuan Eropah akan menyatakan persetujuan mereka terhadap rancangan Tusk tersebut dalam persidangan pada minggu hadapan.

Laporan ini bakal memberi impak positif terhadap dagangan Pound berikutan tempoh penangguhan Brexit berkemungkinan bakal dilanjutkan. Hal ini juga akan memberi peluang buat Perdana Menteri Britain, Theresa May untuk mengaturkan strategi baru untuk pelan perjanjian Brexit beliau yang telah ditolak sebelum ini.

Tumpuan pasaran pada malam ini akan beralih kepada set data pekerjaan Amerika Syarikat dimana pekerjaan tidak termasuk perladangan dijangka meningkat daripada 20K kepada 172K, pengangguran dijangka kekal dan purata pendapatan diramalkan menurun untuk bulan Mac.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat