Artikel Ini Untuk Anda Yang Terlepas Mendapatkan Isi Penting Mesyuarat Fed Pagi Tadi!

61

Memetik keputusan minit mesyuarat dasar Fed yang dikeluarkan pada hari Rabu, beberapa ahli Fed yang turut mengundi berpendapat bahawa kadar akan dinaikkan ‘tidak lama lagi’ memandangkan ekonomi AS kekal kukuh.

Pun begitu, mereka kekal bimbang terhadap hala tuju inflasi pada masa akan datang tidak menepati sasaran 2% seperti yang diaharapkan.

Beberapa ahli Fed mengatakan bahawa ini adalah masa terbaik untuk peningkatan kadar jika ekonomi terus berkembang seperti yang dirancang.

Seramai 17 penggubal dasar telah mengambil bahagian dalam pertemuan tersebut, dengan 10 orang sebagai penggundi.

Dalam mesyuarat terbabit juga, mereka membincangkan tahap pekembangan pasaran buruh yang optimum sebelum membenarkan sebarang kenaikan kadar.

Ada diantara mereka percaya bahawa keadaan pasaran buruh sekarang adalah masa yang terbaik untuk menaikkan kadar. Jika Fed menunggu terlalu lama, mereka bimbang bahawa kadar inflasi akan meningkat terlalu mendadak.

Dalam masa yang sama, saham AS dilaporkan meningkat sedikit setelah pengumuman ini dibuat.

Menurut pakar ekonomi di Pantheon Macroeconomics, Shepherdson mengatakan bahawa ahli Fed memerlukan lebih banyak data bagi memutuskan keputusan yang dianggap besar ini. Belaiu juga berpendapat bahawa masa terbaik bagi melihat perkembangan data ini adalah pada bulan Disember.

Pengerusi Fed, Jannet Yellen juga kekal dengan pendapat beliau bahawa pasaran buruh dan inflasi harus kekal kukuh sebelum melonjakkan kadar sekali lagi pada tahun ini.

Jannet Yellen juga dijadualkan akan berucap di Boston pada hujung minggu ini bagi isyarat yang lebih jelas mengenai isu ini.

Sama-sama kita tunggu dan lihat!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat