Cari Gaduh Lagi, AS Mahu Sekat Syarikat Pembuat Cip China

375

Amerika Syarikat (AS) mengancam untuk menyenaraihitam syarikat pembuat cip terkemuka China, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) selepas didakwa mempunyai kaitan dengan pihak tentera Beijing.

Menurut jurucakap Pentagon pada Jumaat lalu, pentadbiran Presiden AS, Donald Trump masih mempertimbangkan mengenai perkara tersebut.

Para penganalisis ekonomi berkata, tindakan itu akan menyekat usaha China untuk membangunkan litar bersepadu yang tersendiri dan industri perisian, sekali gus memberi impak yang besar terhadap pembuatan telefon pintar, stesen pangkalan 5G dan sistem bimbingan peluru berpandu.

“Sekatan perdagangan AS itu berkemungkina menjejaskan rantaian bekalan SMIC serta penghasilan sensor Complementary Metal Oxide Semiconductor (CMOS), produk teknologi cap jari untuk telefon pintar dan produk berasaskan pengurusan tenaga litar bersepadu,” kata Ketua Eksekutif Isaiah Capital & Research, Eric Tseng.

Menurut laporan South China Morning Post, SMIC yang ditubuhkan sejak 2000 berjaya meningkatkan saham terbitan awamnya sebanyak AS$6.8 bilion di Shanghai pada Julai lalu.

SMIC juga merupakan salah satu syarikat yang boleh menghasilkan cip pemprosesan 28-nanometer di China.

Dalam pada itu, pengarah operasi untuk elektronik dan perisian yang dibenamkan di Intralink, Steward Randall berkata ancaman untuk menyenaraihitam SMIC bermakna mana-mana syarikat yang mencapai tahap seperti SMIC, akan turut berdepan tindakan sama dari AS.

Jelas Randall, China tiada pilihan lain selain membangunkan semua peralatan teknologi di China dan melaksanakan sistem tertutup.

Bulan lalu, AS memperkenalkan sekataan yang melarang mana-mana syarikat semikonduktor asing yang menjual yang dibangunkan atau dihasilkan menggunakan perisian atau teknologi AS kepada Huawei.

Sekatan itu bermakna Huawei berdepan risiko kekurangan bekalan cip paling maju sekiranya syarikat berkenaan tidak dapat mencari pembekal alternatif.

Dalam satu kenyataan berasingan daripada SMIC, syarikat itu menafikan pembabitannya dengan tentera China.

“Kami berasa terkejut dengan dakwaan itu, SMIC bagaimanapun terbuka dan akan mengadakan komunikasi secara telus dengan agensi kerajaan AS bagi menyelesaikan salah faham ini,” ujar kenyataan tersebut.

Hal ini bakal meningkatkan ketegangan di antara 2 ekonomi gergasi dunia tersebut serta memberi kesan risiko terhadap pasaran global. Pelabur akan lebih berwaspada dan beralih ke arah pasaran lebih selamat jika ketegangan semakin meningkat.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat