Data Tuntutan Pengangguran Ini Jadi Tumpuan Pelabur Bagi Lihat Kesan Krisis Kewangan!

336

Bilangan rakyat Amerika yang memfailkan tuntutan baharu untuk faedah pengangguran berkurangan minggu lalu, tidak menunjukkan tanda-tanda bahawa pergolakan pasaran kewangan baru-baru ini berikutan kegagalan dua bank serantau memberi kesan kepada ekonomi.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran turun 1,000 kepada 192,000 pelarasan musim bagi minggu berakhir 18 Mac, lapor Jabatan Buruh pada hari Khamis. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan 197,000 tuntutan untuk minggu terkini.

Tuntutan pengangguran telah melantun dalam julat yang ketat pada tahun ini, kekal rendah berdasarkan piawaian sejarah, walaupun dihimpit tindakan pemberhentian oleh syarikat teknologi utama.

Dengan 1.9 kekosongan pekerjaan untuk setiap penganggur pada bulan Januari, majikan secara amnya keberatan untuk melepaskan pekerja.

Pakar ekonomi menjangkakan keadaan pasaran buruh akan longgar, terutamanya susulan kejatuhan Silicon Valley Bank di California dan Signature Bank di New York. Keadaan kewangan pada ketika ini menyebabkan bank menjadi lebih ketat dalam pemberian kredit, yang berpotensi memberi kesan kepada isi rumah dan perniagaan kecil, yang telah menjadi pemacu utama pertumbuhan pekerjaan.

Hal ini turut diakui oleh Rizab Persekutuan, dimana pihak the Fed telah menaikkan penanda aras kadar faedah semalaman sebanyak satu perempat mata peratusan, tetapi menunjukkan ia berada di ambang menghentikan kenaikan selanjutnya dalam kos pinjaman.

Bank pusat A.S. telah menaikkan kadar dasarnya sebanyak 475 mata asas sejak Mac lalu daripada hampir sifar kepada julat 4.75%-5.00% semasa. Pengerusi Fed Jerome Powell memberitahu bahawa “peristiwa dalam dua minggu lepas berkemungkinan mengakibatkan beberapa pengetatan keadaan kredit untuk isi rumah dan perniagaan, dan dalam masa yang sama menimbang permintaan terhadap pasaran buruh dan inflasi.”

Tuntutan sedikit berubah antara minggu tinjauan Februari dan Mac. Ekonomi mencipta 311,000 pekerjaan pada Februari selepas menambah 504,000 pada Januari.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat