Davos 2023 : Dunia Bakal Berhadapan Kemelesetan Global?

46

Dua pertiga daripada ketua ekonomi sektor swasta dan awam yang ditinjau oleh Forum Ekonomi Dunia (WEF) menjangkakan kemelesetan global pada 2023, kata penganjur Davos pada hari ini dalam mesyuarat tahunannya.

Kira-kira 18% menganggap kemelesetan dunia “kemungkinan besar” berlaku. Ini adalah lebih dua kali ganda berbanding tinjauan sebelumnya yang dijalankan pada September 2022. Hanya satu pertiga daripada responden tinjauan itu melihatnya sebagai tidak mungkin pada tahun ini.

“Inflasi yang tinggi semasa, pertumbuhan rendah, hutang yang tinggi dan persekitaran ekonomi kurang baik mengurangkan insentif untuk pelaburan yang diperlukan untuk catat pertumbuhan kembali dan meningkatkan taraf hidup bagi golongan yang paling terdedah di dunia,” kata Pengarah Urusan WEF Saadia Zahidi dalam satu kenyataan yang mengiringi keputusan tinjauan itu.

Tinjauan organisasi itu berdasarkan 22 maklum balas daripada sekumpulan pakar ekonomi kanan yang diambil daripada agensi antarabangsa termasuk Tabung Kewangan Antarabangsa, bank pelaburan, syarikat multinasional dan beberapa kumpulan penting.

Tinjauan itu dibuat selepas Bank Dunia minggu lalu mengurangkan unjuran pertumbuhan 2023 kepada paras yang hampir kepada kemelesetan bagi kebanyakan negara apabila kesan kenaikan kadar bank pusat semakin meningkat, perang Rusia di Ukraine berterusan, dan beberapa ekonomi utama dunia turut berhadapan dengan cabaran.

Takrifan tentang apa yang membentuk kemelesetan berbeza di seluruh dunia tetapi secara amnya merangkumi prospek ekonomi yang mengecut, mungkin dengan inflasi yang tinggi dalam senario “stagflasi”.

Mengenai inflasi, tinjauan WEF menyaksikan variasi serantau yang besar.Perkadaran yang menjangkakan inflasi tinggi pada 2023 berjulat daripada hanya 5% untuk China hingga 57% untuk Eropah, di mana kesan kenaikan harga tenaga tahun lepas telah merebak kepada ekonomi yang lebih meluas.

Majoriti ahli ekonomi melihat pengetatan dasar monetari selanjutnya di Eropah dan Amerika Syarikat (masing-masing 59% dan 55%), dengan penggubal dasar terperangkap antara risiko mengetatkan terlalu banyak atau terlalu sedikit.

Kelembapan global boleh mendatangkan risiko bagi pelaburan dalam bidang daripada pendidikan dan kesihatan kepada menangani kemiskinan dan iklim. Sesetengah pihak melihat ia memacu inflasi turun dan memaksa Rizab Persekutuan A.S. dan bank pusat yang lain daripada kenaikan kadar lanjutan.

Penemuan utama tinjauan WEF yang lain termasuk:

Sembilan daripada 10 responden menjangkakan kedua-dua permintaan yang lemah dan kos pinjaman yang tinggi akan membebankan firma, dengan lebih daripada 60% juga menunjukkan kos input yang lebih tinggi.

Cabaran ini dijangka akan mendorong perniagaan multinasional untuk mengurangkan kos, daripada mengurangkan perbelanjaan operasi kepada memberhentikan pekerja.

Walau bagaimanapun, gangguan rantaian bekalan dijangka tidak menyebabkan hambatan yang ketara pada aktiviti perniagaan pada tahun 2023.

Krisis kos sara hidup juga mungkin menghampiri kemuncaknya, dengan majoriti (68%) menjangkakan ia akan menjadi kurang teruk menjelang akhir tahun 2023.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat