GOLD Analisa Fundamental Harian 28 Oct 2015

36

moshedfx-forex-malaysia-gold-019

Emas berada dalam dagangan ‘sideway’ Selasa semalam, dengan pergerakan sekitar $8.15/oz dari paras tertinggi harian sekitar $1,168.80/oz ke serendah $1,160.65/oz; sebelum menutup lebih tinggi dari pembukaan; setelah para pedagang dilihat bersedia untuk keputusan FOMC pada awal pagi Khamis esok.

Emas yang diniagakan dalam dagangan ‘sideway’ bagaimanapun, boleh naik mendadak pada mana-mana hari yang akan datang seperti mesyuarat Federal Reserve AS pada awal pagi Khamis esok, diikuti oleh mesyuarat Bank of Japan. Jangkaan pasaran bagi kenaikan kadar AS pada kali ini adalah yang terendah tahun ini, dengan hanya 6% kemungkinan; manakala kebarangkalian untuk kenaikan pada Disember pula adalah sebanyak 34.2%. Oleh itu risiko kepada harga emas yang lemah telah berkurangan, walaupun apa-apa mesej agresif dari Feds AS masih boleh menghantar harga emas ke paras yang lebih rendah.

[adrotate group=”6″]

Pasaran Niaga Hadapan COMEX Gold menyaksikan terjunan dalam urusniaga harian kira-kira $20/oz selepas mencecah paras tertinggi berhampiran $1,180/oz.  Pasaran global kebanyakannya kekal lemah selepas kenaikan pada awal minggu baru-baru ini. Para pelabur menimbang sama ada Federal Reserve AS mungkin mengelak daripada menaikkan kadar pada awal pagi Khamis esok. COMEX Emas dibida pada $1,165/oz, turun 0.10%.

Kedudukan belian bagi spekulator dan pedagang niaga hadapan emas yang besar, juga meningkat secara mendadak minggu lalu, menurut data Komitmen terbaru Pedagang (CoT) yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Dagangan Hadapan Komoditi (CFTC) minggu lepas.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat