Hungary Dalam Bahaya, Ramalan Inflasi Tahun 2023 Dilihat Bakal Terus Mengganas!

434

Inflasi Hungary mungkin antara 15% dan 18% tahun depan lapor gabenor Bank Negara Hungary pada hari Isnin, mengkritik secara mendadak had harga kerajaan yang dikenakan ke atas bahan api, bahan makanan asas dan gadai janji.

Gabenor Gyorgy Matolcsy memberitahu jawatankuasa parlimen bahawa “semua had harga harus dihapuskan serta-merta”, berdasarkan transkrip mesyuarat. Dalam masa yang sama, beliau turut menyelar dasar fiskal mengembang yang diterapkan oleh kerajaan pada 2021, yang menurutnya telah memburukkan lagi tekanan inflasi.

“Kami, NBH telah memberi amaran bahawa strategi pengurusan krisis kerajaan pada setengah tahun lalu adalah salah,” kata Matolcsy, merujuk kepada had harga, menyuarakan kritikan yang keras terhadap langkah kerajaan.

Beliau berkata had harga telah mendorong peruncit untuk menaikkan harga produk lain tanpa had harga, menambah 3% hingga 4% kepada inflasi.

Beliau juga memetik had harga bahan api, yang telah menggalakkan orang ramai untuk menggunakan lebih banyak walaupun di tengah krisis tenaga. Data jualan runcit awal pada hari Isnin menunjukkan jualan bahan api melonjak 19.7% dari segi tahunan pada bulan Oktober.

Bank Negara Hungary mengekalkan kadar asasnya tidak berubah pada 13% pada akhir November dan berjanji untuk mengekalkan keadaan monetari yang ketat untuk “tempoh yang berpanjangan”, dengan inflasi hanya akan menurun dengan lebih ketara mulai pertengahan 2023.

Matolcsy memberitahu jawatankuasa itu bahawa inflasi tahunan, yang berjalan pada 21.1% pada bulan Oktober, kini sebahagian besarnya didorong oleh lonjakan harga makanan adalah disebabkan oleh produktiviti dan monopoli yang rendah dalam sektor makanan Hungary dan bahagian import yang tinggi.

Purata inflasi pada 2022 dijangka akan mencatat pada bacaan 13.5%-14.5% berdasarkan ramalan pada bulan September. Data harga pengguna November akan dikeluarkan pada hari Khamis, dengan tinjauan penganalisis Reuters melihat inflasi tahunan pada 22.2%.

Matolcsy berkata inflasi adalah “musuh nombor satu”, sambil menambah bahawa NBH akan melawannya dengan segala cara yang mungkin.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat