Igauan Frasa ‘Kemelesetan’ Kembali Menghantui Pasaran! Ini Perkara Yang Perlu Diketahui Para Pelabur

444

Indeks pasaran saham niaga hadapan A.S catat bacaan lebih rendah pada hari Rabu selepas amaran kemelesetan kembali bergema dalam kalangan jurubank utama Wall Street. Ini telah membataskan keyakinan pasaran yang terdorong daripada pelonggaran peraturan sifar Covid-19 China.

Pegawai Eksekutif tertinggi di Goldman Sachs Group Inc (NYSE:GS), JPMorgan Chase & Co (NYSE:JPM) dan Bank of America Corp (NYSE:BAC) menyatakan pada hari Selasa bahawa inflasi akan menghakis kuasa perbelanjaan pengguna dan kemelesetan yang sederhana hingga lebih ketara mungkin berlaku untuk masa kedepan.

Kebimbangan terhadap kemelesetan akibat kenaikan kadar agresif Rizab Persekutuan AS untuk membendung inflasi menyebabkan S&P 500 lebih rendah untuk sesi keempat berturut-turut pada hari Selasa, dengan semua indeks utama Wall Street ditutup turun 1-2%.

Pelabur melihat peluang 91% bahawa Fed akan meningkatkan kadar penanda aras utamanya sebanyak 50 mata asas pada bulan Disember kepada 4.25-4.50%, dengan kadar memuncak pada Mei 2023 pada 4.97%.

Pemain pasaran akan memberi tumpuan pada data-data ekonomi seperti tuntutan pengangguran mingguan, indeks harga pengeluar dan tinjauan sentimen pengguna Universiti Michigan minggu ini untuk mendapatkan petunjuk tentang apa yang diharapkan daripada Fed pada 14 Disember.

Teknologi mega-cap dan saham pertumbuhan lain seperti Microsoft Corp , Apple Inc , Meta Platforms Inc, Nvidia Corp dan Tesla Inc turun antara 0.4% dan 1.9% dalam dagangan prapasaran.

Kebimbangan mengenai kenaikan mendadak dalam kos pinjaman telah mendorong pergerakan US dolar dan mengurangkan permintaan untuk aset berisiko seperti ekuiti tahun ini, dengan S&P 500 menamatkan pengukuhan tiga tahun dan merosot 17.3% setakat ini pada 2022.

Di tempat lain, China mengumumkan perubahan paling ketara pada peraturan anti-Covid-19 yang sukar termasuk membenarkan orang yang dijangkiti dengan simptom ringan atau tanpa gejala untuk dikuarantin di rumah dan menggugurkan ujian untuk perjalanan domestik, berikutan bantahan terhadap kawalan Covid-19.

Walau bagaimanapun, saham China yang tersenarai di A.S. seperti NetEaseInc, Alibaba Group Holding Ltd dan JD.com Inc jatuh antara 3.4% dan 5.7% atas tempahan keuntungan selepas dagangan China menyusut paling curam dalam 2-1/2 tahun pada bulan November.

Antara saham lain, GameStop Corp melonjak 1.1% mendahului keputusan suku ketiganya di mana ia dijangka melaporkan kenaikan hasil sebanyak 4.5%.

Boeing Co turun 0.8% selepas penggubal undang-undang AS enggan melanjutkan tarikh akhir bil pertahanan tahunan yang akan mengenakan piawaian keselamatan baharu untuk amaran kokpit moden untuk dua versi baharu pesawat 737 MAX terlaris syarikat aeroangkasa itu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat