Jualan Runcit Terus Mengukuh Pada Disember! Adakah Pasaran Boleh Menarik Nafas Lega?

378

Jualan runcit pada bulan Disember yang diumumkan pada hari Rabu menunjukkan bahawa perbelanjaan pengguna AS terus menunjukkan pengukuhan pada tahun 2023, secara tidak langsung menghentikan kebimbangan bahawa pertumbuhan ekonomi terhenti pada bulan-bulan terakhir tahun tersebut.

Berdasarkan data Biro Bancian, jualan runcit meningkat sebanyak 0.6% pada bulan Disember. Pakar ekonomi telah menjangkakan peningkatan sebanyak 0.4%. Jualan runcit pada bulan November menunjukkan peningkatan mengejutkan sebanyak 0.3%.

Jualan Disember yang tidak termasuk kenderaan dan gas meningkat sebanyak 0.6% berbanding dengan anggaran peningkatan sebanyak 0.3% yang dianalisis oleh Bloomberg.

Daripada 13 kategori yang ditekankan dalam laporan ini, sembilan daripadanya menunjukkan peningkatan berbanding sebulan sebelumnya. Jualan pakaian dan aksesori pakaian serta peniaga yang tidak mempunyai kedai meningkat sebanyak 1.5%. Sementara itu, jualan di kedai kesihatan dan penjagaan peribadi merosot 1.4%, manakala jualan di stesen minyak merosot 1.3%.

Laporan Disember dipantau dengan rapat oleh para pelabur bagi mencari tanda-tanda “soft landing” dalam ekonomi AS, di mana inflasi perlahan kepada kadar sasaran 2% Fed tanpa kemerosotan ekonomi yang ekstrem.

Pengerusi Fed Jerome Powell menyatakan bulan lalu bahawa pertumbuhan ekonomi yang kukuh “bukanlah masalah” dalam perjuangan bank pusat itu menentang inflasi, mencatatkan pada bulan Disember ia hanya merupakan dilema jika “ia membuat mencapai matlamat kami sukar”.

Manakala itu, inflasi meningkat lebih dari yang dijangka pada bulan Disember. Harga Pengguna meningkat sebanyak 3.4% berbanding tahun sebelumnya pada bulan Disember, meningkat daripada peningkatan sebanyak 3.1% pada bulan November.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat