Lonjakan Data Inflasi PCE Pada Bulan Ogos Undang Kebimbangan!

481

Inflasi pada Ogos adalah lebih kukuh daripada jangkaan walaupun Rizab Persekutuan berusaha menurunkan harga, berdasarkan data pada hari Jumaat.

Indeks harga perbelanjaan penggunaan peribadi tidak termasuk makanan dan tenaga meningkat 0.6% untuk bulan itu selepas tidak berubah pada bulan Julai.

Bacaan ini lebih pantas daripada anggaran 0.5% Dow Jones dan satu lagi petunjuk bahawa inflasi semakin mengganas.

Berdasarkan asas tahun ke tahun, Bacaan PCE teras meningkat 4.9%, lebih daripada anggaran 4.7% dan meningkat daripada 4.7% pada bulan sebelumnya. Termasuk gas dan tenaga, PCE meningkat 0.3% pada bulan Ogos, berbanding dengan penurunan sebanyak 0.1% pada bulan Julai.

Ia meningkat walaupun dengan penurunan mendadak dalam harga gas yang mengambil kos di pam jauh di bawah rekod nominal melebihi $5 segelen pada awal musim panas.

Fed secara amnya mengutamakan PCE teras sebagai penunjuk paling luas ke mana harga sedang menuju dan menyesuaikannya dengan tingkah laku pengguna. Data yang dikeluarkan pad hari ini daripada Jabatan Perdagangan menunjukkan inflasi berjalan jauh melebihi sasaran jangka panjang 2% bank pusat.

Bacaan inflasi ini membangkitkan kerisauan banyak pihak dan memberi indikasi bahawa kenaikan kadar faedah berkemungkinan tidak dapat dielak.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat