Pandangan Kalendar Ekonomi Mingguan 25 – 29 Jan 2016

62

Pasaran begitu ‘moody’ sebelum ia menjadi lebih baik pada minggu lepas yang sangat sibuk. Adakah Feds dan BoJ akan menjadi negatif? Selain daripada keputusan kadar New Zealand, Amerika Syarikat dan Jepun, pasaran mempunyai data KDNK (GDP) dari Amerika Syarikat, United Kingdom dan Kanada, serta data inflasi Australia bersama data ekonomi utama lain yang menjadi tonggak berita ekonomi untuk menggerakkan pasaran minggu ini.

Sedikit ulasan minggu lepas:

Kebimbangan terhadap pertumbuhan ekonomi China dan kejatuhan berterusan dalam harga minyak mentah mendominasi pasaran minggu lepas, dengan pengukuhan Yen dan mata wang komoditi yang lemah. Untuk Yen, keadaan pulih selepas spekulasi untuk tindakan BoJ dan untuk Pound, perkara yang lebih teruk berlaku apabila Gabenor Carney memberikan komen dengan cara yang sangat negatif.

Euro pula jatuh selepas kenyataan Presiden Draghi manakala Dollar Kanada terselamat apabila Bank of Canada menahan diri daripada melancarkan rangsangan selanjutnya. Mood pasaran bertambah baik dengan janji-janji untuk tindakan daripada pelbagai Bank Pusat. Adakah Fed eral Reserve AS juga akan memberikan sedikit sokongan?

Berikut adalah agenda utama dalam kalendar Forex minggu ini:

Jom kita lihat:

Isnin, 5:00 Petang

Ifo Iklim Perniagaan Jerman:  Sentimen perniagaan di Jerman menurun sedikit pada bulan Disember, jatuh kepada 108.7 mata berbanding 109 mata yang dicatatkan pada November, di bawah ramalan penganalisis sebanyak 109.2 mata. Keadaan semasa mencapai 112.8 mata, lebih rendah daripada 113.4 mata pada bulan November, di tengah-tengah kelemahan dalam faktor ekonomi luaran. Indeks pandangan masa depan kekal tidak berubah pada 104.7 mata, sedikit lebih rendah daripada 105 mata yang dianggarkan oleh ahli ekonomi. Walau bagaimanapun, ekonomi Jerman terus berkembang pada suku ketiga 2015, berikutan penggunaan domestik yang teguh, manakala gelombang imigresen yang berterusan turut membantu meningkatkan aktiviti ekonomi. Iklim perniagaan Jerman dijangka menurun lagi kepada 108.5 mata pada kali ini.

Selasa, 2:00 Pagi

Ucapan Presiden ECB:  Presiden ECB Mario Draghi akan berucap di Frankfurt. Beliau boleh bercakap tentang keputusan ECB untuk melihat gambaran ekonomi yang lebih suram dan boleh mendedahkan petunjuk mengenai peluang untuk perubahan dalam dasar monetari Eropah pada mesyuarat ECB yang akan datang pada bulan Mac. Turun naik pasaran adalah dijangka. Kata-kata beliau memberi kesan bukan sahaja Euro, tetapi seperti yang kita lihat, seluruh pasaran.

Selasa, 6:45 Petang

Ucapan Gabenor Bank of England:  Gabenor BoE Mark Carney akan berucap di London mengenai Laporan Kestabilan Kewangan. Beliau boleh menjelaskan bantahannya terhadap menaikkan kadar, walaupun Federal Reserve AS telah mengorak langkah pada Disember 2015 yang lepas. Turun naik pasaran adalah dijangka. Sebarang kenyataan mengenai referendum EU dan implikasinya, boleh menggerakkan pasaran.

Selasa, 11:00 Malam

CB Keyakinan Pengguna AS:  Keyakinan pengguna Amerika Syarikat meningkat pada bulan Disember, di tengah-tengah keadaan pasaran pekerjaan yang bertambah baik. Indeks itu meningkat kepada 96.5 mata daripada 92.6 mata pada bulan sebelumnya, mengatasi jangkaan untuk bacaan 93.9 mata. Kedua-dua keadaan masa kini dan prospek untuk 6-bulan ke hadapan dilihat bakal bertambah baik. Ekonomi Amerika Syarikat berkembang sekitar 2% pada suku ketiga 2015, dan bacaan yang sama adalah dijangka untuk suku akhir 2015.  Pertumbuhan pekerjaan adalah pada purata 210 ribu pada tahun 2015, sekaligus menolak kadar pengangguran turun kepada 5% pada bulan November. Keyakinan pengguna dijangka akan mencapai 96.6 mata pada bulan Januari 2016.

Rabu, 8:30 Pagi

Data Inflasi Australia: Inflasi Australia meningkat 0.5% pada suku ketiga tahun 2015, lebih rendah daripada kenaikan 0.7% yang diramalkan oleh penganalisis. Inflasi yang lebih rendah daripada jangkaan itu adalah salah satu sebab utama kadar diturunkan pada bulan Disember lepas. Data inflasi yang lemah itu adalah secara menyeluruh, kecuali barang-barang yang berkaitan dengan sektor perumahan. Kelemahan dalam inflasi asas boleh membawa kepada pengurangan kadar selanjutnya dalam masa terdekat. Harga pengguna dijangka meningkat 0.3% pada kali ini. Ini adalah kunci kepada keputusan kadar RBA pada minggu berikutnya, dan akan dipantau oleh bank-bank pusat yang lain.

Khamis, 3:00 Pagi

Keputusan Kadar AS:  Federal Reserve AS mengambil risiko dan menaikkan kadar utama daripada julat 0% hingga 0.25% kepada julat 0.25% kepada 0.5% pada mesyuarat FOMC Disember lepas. Kenaikan tersebut menjejaskan portfolio para pelabur, pembeli rumah dan para penyimpan. Peningkatan tersebut telah secara meluas dijangka, kerana ekonomi AS terus bertambah baik dan membuat pemulihan penuh daripada Kemelesetan Besar.  Feds berkata kenaikan kadar masa hadapan akan secara beransur-ansur, untuk mengelakkan daripada membantutkan pemulihan ekonomi. Tiada perubahan dijangka pada kali ini dan kebarangkalian untuk tindakan lanjut pada bulan Mac ini juga kelihatan tipis. Persoalan yang timbul ialah: Adakah Feds akan mengakui kelemahan ekonomi baru-baru ini dan memberikan tanda-tanda berehat dalam kenaikan kadar,  dan menyertai bank pusat lain yang pesimis.

Khamis, 4:00 Pagi

Keputusan Kadar NZ:  Bank Pusat New Zealand mengurangkan kadar buat kali keempat sejak Jun 2015 pada mesyuarat Disember lepas, sekaligus menormalkan kenaikan masa lepas. Gabenor Reserve Bank NZ Graeme Wheeler berkata, ekonomi NZ lemah disebabkan oleh harga produk tenusu yang lebih rendah dan peningkatan kadar pengangguran berikutan peningkatan dalam bilangan pendatang. Inflasi kekal di bawah sasaran Bank sebanyak 1% -3%, tetapi Wheeler menjangka harga eksport yang kukuh pada 2016 ini, akan menaikkan inflasi kepada sekitar 1.5%.

Khamis, 5:30 Petang

Data KDNK (GDP) UK:  Ekonomi UK menurunkan kadar pengembangan ekonominya kepada 0.4% pada suku ketiga 2015 menurut anggaran terakhir. Sektor perkhidmatan memberikan prestasi yang terbaik dalam hampir setahun dengan pertumbuhan sebanyak 0.7%. Pengeluaran dalam sektor pembinaan jatuh sebanyak lebih daripada 2%, manakala sektor industri menguncup bagi suku ketiga berturut-turut. Peningkatan yang sederhana mencadangkan BoE tidak akan tergesa-gesa untuk menaikkan kadar dalam masa terdekat. Walau bagaimanapun sesetengah ahli ekonomi berpendapat bahawa kelembapan pada suku ketiga 2015, tidak cukup untuk menghalang kenaikan kadar UK pada pertengahan 2016. Ahli ekonomi menjangkakan KDNK (GDP) UK bakal meningkat 0.5% pada suku keempat tahun 2015 lepas.

Khamis, 9:30 Malam

Tempahan Barangan Tahan Lama AS:  Tempahan untuk barangan perkilangan kekal tidak berubah pada bulan November. Ahli ekonomi menjangka ianya akan merosot 0.6%. Namun, pelan pelaburan perniagaan jatuh pada bulan November dengan Dollar yang terus kukuh dan mempengaruhi sektor pembuatan dan pemotongan perbelanjaan dalam sektor tenaga tidak menunjukkan tanda-tanda akan berhenti. Sementara itu tempahan teras yang tidak termasuk barangan pengangkutan, menurun 0.1% berbanding jangkaan peningkatan 0.1% pada bulan November lalu. Tempahan Barangan Tahan Lama diramalkan merosot 0.7% pada bulan Disember, manakala tempahan teras dijangka stabil.

Tuntutan Pengangguran AS:  Bilangan rakyat Amerika Syarikat yang memfailkan untuk bantuan pengangguran meningkat kepada 293 ribu pemohon pada minggu lalu, menunjukkan halangan dalam pasaran buruh, di tengah-tengah kelembapan ekonomi dan jualan besar-besaran dalam pasaran saham. Pertambahan sebanyak 10 ribu tuntutan adalah bertentangan dengan jangkaan penganalisis, yang meramalkan penurunan sebanyak 4 ribu kepada 279 ribu tuntutan. Walaupun pemberhentian pekerja telah meningkat dalam beberapa minggu kebelakangan ini, ia tidak semestinya merupakan trend yang menurun, tetapi mungkin disebabkan oleh pelarasan bermusim. Purata bergerak empat minggu tuntutan, meningkat 6,500 kepada 285 ribu pada minggu lepas. Jumlah tuntutan baru dijangka mencecah 281 ribu pemohon pada minggu ini.

Jumaat

Keputusan Kadar Jepun:  Bank of Japan mengekalkan sasaran rangsangan monetari pada bulan Disember lalu, tetapi membuat keputusan mengenai perubahan operasi dalam pembelian bon kerajaan, dana dagangan bursa dan dana pelaburan hartanah. Gabenor Haruhiko Kuroda berkata, perubahan telah direka untuk memudahkan BoJ mengekalkan dasar semasa dan tidak melancarkan ransangan tambahan. Walau bagaimanapun, Kuroda menegaskan bahawa beliau tidak akan teragak-agak untuk menyesuaikan dasar kewangan jika diperlukan. Matawang Jepun telah kehilangan kira-kira 30% daripada nilainya berbanding Dollar AS, walaupun kerajaan Jepun menggesa syarikat-syarikat untuk meningkatkan pelaburan mereka. Petunjuk baru-baru ini dari BoJ dan kerajaan Jepun memberikan gambaran tentang lebih banyak rangsangan. Jepun sudah tentu tidak suka Yen kukuh berbanding Dollar, Yuan dan juga Euro.

Jumaat, 9:30 Malam

Data KDNK (GDP) Kanada:  Pengeluaran ekonomi Kanada kekal tidak berubah pada bulan Oktober lalu, selepas menguncup 0.5% pada bulan September. Perlombongan, kuari, minyak dan gas berkembang bersama sektor awam, manakala sektor pembuatan, utiliti dan perdagangan runcit mengimbangi pengembangan ini, sekaligus menunjukkan ekonomi Kanada yang lemah pada tahun 2015. Pakar ekonomi meramalkan peningkatan sebanyak 0.2%. Penganalisis juga menjangkakan pertumbuhan yang mendatar pada suku keempat 2015.

Data KDNK (GDP) AS:  Ekonomi Amerika Syarikat berkembang pada kadar 2% setiap tahun mengikut anggaran terakhir pada suku ketiga 2015. Perniagaan mendapat inventori bernilai $56.8 bilion pada suku ketiga 2015, yang paling kecil sejak suku pertama 2014 dan ke bawah secara mendadak daripada angka $113.5 bilion dalam tempoh April hingga Jun 2015. Perbelanjaan pengguna, yang menyumbang lebih daripada dua pertiga daripada aktiviti ekonomi Amerika Syarikat, meningkat pada 3.2% setelah berkembang 3.6% pada suku kedua, sekaligus menunjukkan permintaan domestik yang kukuh. Penganalisis menjangkakan KDNK mencapai 0.8% pada suku keempat 2015. Feds mungkin sudah pun mempunyai data ini, sebelum dilaporkan kepada pasaran.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat