Pasaran Mula Berjaga-Jaga Selepas Data ISM Bulan Oktober Ini Dikeluarkan!

325

Aktiviti pembuatan A.S. berkembang pada kadar paling perlahan dalam hampir 2-1/2 tahun pada bulan Oktober, manakala ukuran harga yang dibayar oleh perniagaan untuk input catat kemerosotan untuk bulan ketujuh berturut-turut, berikutan dorongan agresif Rizab Persekutuan untuk menaikkan kadar faedah bagi menghapuskan inflasi yang telah menghambat permintaan untuk barangan.

Institut Pengurusan Bekalan (ISM) berkata pada hari Selasa bahawa PMI pembuatannya jatuh kepada 50.2 bulan lepas daripada 50.9 pada September, kedua-duanya bacaan terendah sejak Mei 2020.

Bacaan melebihi 50 menandakan pengembangan dalam pembuatan, yang menyumbang 11.9% daripada ekonomi A.S. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan indeks menurun kepada 50.0.

The Fed dijangka menaikkan kadar sebanyak 75 mata asas untuk kali keempat berturut-turut pada akhir mesyuarat dasar seterusnya pada hari Rabu, kadar pengetatan terpantas dalam 40 tahun. Sejak Mac, ia telah menaikkan kadar dasar penanda arasnya daripada hampir sifar kepada julat semasa 3.00% hingga 3.25% kerana ia bergelut dengan inflasi yang sangat tinggi.

Dalam masa yang sama aktiviti pembuatan keseluruhan turut jatuh. Sub indeks pesanan baharu tinjauan ISM hadapan pula meningkat kepada 49.2 bulan lepas daripada 47.1 pada September, menunjukkan beberapa daya tahan dalam kalangan pengguna A.S. walaupun tindakan Fed menghimpit kedudukan kewangan mereka.

Jumlah itu sama dengan data kerajaan pada Jumaat lalu yang menunjukkan perbelanjaan barangan pada September meningkat sedikit selepas dua penurunan bulanan berturut-turut manakala perbelanjaan perkhidmatan meningkat dengan kukuh. Beberapa kelembapan dalam pembuatan telah mencerminkan peralihan dalam perbelanjaan daripada barangan kepada perkhidmatan.

Disisi berbeza terdapat indikasi bahawa gangguan rantaian bekalan yang melanda pembuatan semakin pulih, ukuran penghantaran pembekal ISM jatuh kepada 46.8 daripada 52.4 pada bulan September. Bacaan melebihi 50 menunjukkan penghantaran lebih perlahan ke kilang.

Dengan rantaian bekalan berfungsi lebih normal, tekanan inflasi di pintu masuk kilang terus surut. Ukuran harga yang dibayar oleh pengilang turun kepada 46.6, bacaan terendah sejak Mei 2020, daripada 51.7 pada September. Indeks harga telah jatuh hampir 50% sejak Mac, didorong oleh penurunan harga komoditi.

Indeks US dolar mengukuh berbanding enam mata wang utama selepas data ISM PMI dikeluarkan. Waima begitu ia tetap didagangkan susut sebanyak 0.16% kepada paras dagangan 111.237.

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat