Adakah Percaturan Yang dibuat Oleh Theresa May Ini Benar-Benar Tepat?

41

Pengeluar Britain, memberitahu Perdana Menteri Theresa May pada Isnin untuk menarik balik ancaman beliau bagi membawa keluar Britain daripada Kesatuan Eropah tanpa perjanjian perdagangan yang baru.

Hal ini kerana, mereka dikatakan akan menjadi mangsa kepada halangan perdagangan dengan EU.

May telah mencetuskan rancangan untuk keluar secara rasmi daripada EU yang boleh memakan masa sehingga dua tahun pada Rabu. Beliau juga sempat memberi amaran bahawa ketiadaan perjanjian perdagangan yang baru adalah lebih baik daripada perjanjian yang bermanfaat.

Ketua Eksekutif EEF di Britain, Terry Scuoler memberitahu bahawa kenyataan berkenaan mungkin adalah taktik rundingan. Namun, dalam masa yang sama, ia juga merupakan satu tamparan yang agak berisiko.

May memutuskan untuk membuat kawalan ke atas imigresen sebagai keutamaan beliau di dalam Brexit. Beliau juga akur sekiranya Britain terpaksa mengehadkan pergerakan mereka ke paras tunggal dan menganggapnya sebagai adat Kesatuan EU.

Tanpa perjanjian dengan EU, Britain akan tertakluk dengan peraturan Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO).

EEF juga menyatakan bahawa sektor pembuatan eksport Britain ke EU seperti kereta, bahan kimia dan jentera boleh dikenakan tarif sehingga 5.3 peratus. Dalam masa yang sama, terdapat juga halangan perdagangan yang lain termasuklah prosedur kastam dan kos pematuhan undang-undang yang lebih tinggi.

Banyak kilang-kilang juga bergantung kepada bekalan daripada EU. Justeru, proses ini meletakkan lebih banyak halangan perdagangan kepada mereka.

Sementara itu, EEF menggesa rundingan dengan kerajaan mengenai strategi Brexit dan berkata bahawa tempoh peralihan bagi meringankan beban yang bakal ditanggung oleh Britain.

Sejak referendum yang lalu, Menteri Brexit, David Davis berkata bahawa kerajaan tidak menilai kesan ekonomi yang bakal ditanggung sekiranya Britain meninggalkan EU tanpa perjanjian perdagangan yang baru.

Selain sektor pembuatan, syarikat sektor perkhidmatan yang lebih besar juga bimbang terhadap akses masa depan mereka ke pasaran tunggal, terutamanya dalam industri perbankan.

Dalam laporan berasingan, pemikir ekonomi menyambut baik rancangan kerajaan untuk meninggalkan Kesatuan Kastam EU sebagai cara terbaik untuk Britain melaksanakan tawaran perdagangan dengan negara-negara yang lain walaupun masih terdapat risiko gangguan perdagangan dengan blok.

Ke Mana Hala Tuju Perjanjian OPEC dan Non-OPEC Ini?

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat