Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 18/4/2019

332

Guocoland (M) Bhd melaporkan kerugian bersih RM7.0 juta pada suku ketiga kewangan berakhir 31 Mac 2019 berbanding keuntungan bersih RM63.6 juta pada suku sebelumnya tahun lepas berikutan jualan unit yang lebih rendah.

Kedua-dua resolusi yang dibangkitkan di Mesyuarat Agung Luar Biasa Seacera Group Bhd (EGM) pada hari Selasa telah ditolak dan belum dilaksanakan. Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh syarikat itu, dewan telah menangguhkan EGM yang mendakwa mereka menerima perintah mahkamah untuk tidak meneruskan dan kemudian mereka keluar dari pertemuan tersebut.

Anak syarikat Daya Materials Bhd, Daya Proffscorp Sdn Bhd telah menerima notis permintaan dan pemulangan dari Malayan Banking Bhd dan MBSB kerana gagal membayar ansuran bagi kemudahan sewa beli.

Pengeluar ayam, telur dan ternakan terbesar di Asia Tenggara, Leong Hup International Bhd, yang dijangka membuat kemunculan semula ke Bursa Malaysia dan telah dinilai pada 15 kali harga kepada pendapatan, menurut satu laporan berita. Memetik sumber, laporan itu berkata kumpulan itu dijangka melancarkan prospektusnya seawal minggu depan, dan senarai di bursa saham pada bulan depan.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia Bhd Tan Sri Tony Fernandes telah mengesahkan bahawa kumpulan itu melupuskan 25 pesawat kepada firma pelaburan swasta global yang berpangkalan di Amerika Castlelake LP untuk US $ 768mn (RM3.2bn) selepas mendapat kelulusan pemegang sahamnya.

Anak syarikat milik penuh AirAsia Group Bhd, AirAsia Investment Ltd, bersama-sama dengan Gumin Company Ltd dan Syarikat Hai Au Aviation Joint Stock, telah bersetuju untuk menamatkan dan melepaskan satu sama lain dari semua obligasi di bawah perjanjian urus niaga berkaitan usahasama usahasama di Vietnam.

Anak syarikat Axiata Group Bhd (Axiata), Ncell Private Ltd (Ncell), telah menerima surat daripada Pejabat Pembayar Cukai Besar yang menentukan cukai keuntungan modal (CGT) yang terhutang dijangka sebanyak RM1.5 bilion.

Unit Genting Bhd Resorts World Las Vegas LLC (RWLV) dan RWLV Capital Inc telah mengeluarkan sehingga US $ 1 bilion nota senior sebanyak 4.625% yang bertempoh matang pada 2029.

Teknologi generasi kelima (5G) bakal menjadi segmen pertumbuhan baharu kepada Telekom Malaysia Bhd (TM) untuk tempoh beberapa tahun akan datang. Ketua Produk Unifi TM, Mohd Nazeem Mohd Nasir, berkata syarikat telekomunikasi itu kini bersedia memenuhi keperluan industri sejajar dengan peserta industri telekomunikasi lain.

Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) mengukuhkan urus niaga perolehannya dengan memodalkan prosesnya di Lapasar, platform e-pasaran. MAHB berkata pelaksanaan sistem e-katalog merupakan sebahagian daripada latihan transformasi perolehan organisasi sejajar dengan perjalanan digitalnya.

Hibiscus Petroleum Bhd tidak menjangka pemberhentian sementara pada penyimpanan pengeluaran Anasuria dan kapal pemunggahan (FPSO) memberi kesan kepada jadual permintaan yang minyak mentah kumpulan itu atau mempunyai sebarang kesan material ke atas tahun kewangan berakhir 30 Jun, 2019. Dalam pemfailan kepada bursa saham hari ini, syarikat penerokaan dan pengeluaran minyak dan gas mengatakan bahawa FPSO Anasuria telah menjalani lawatan rutin oleh Health and Safety Executive (HSE) pada akhir Februari 2019.

Hock Seng Lee Bhd (HSL) berjaya memperoleh kontrak menerusi tender terbuka dari kerajaan Sarawak membabitkan pembinaan Jambatan Batang Paloh di Mukah, Sarawak yang bernilai RM298.98 juta. Menurut kenyataan syarikat itu, kontrak di bawah pakej 3 daripada sejumlah RM11 bilion yang diperuntukkan bagi penambahbaikan jalan raya pesisir negeri serta projek rangkaian jalan raya dan bekalan air.

Perunding pengurusan projek dan kejuruteraan HSS Engineers Bhd memandang potensi besar di rantau ASEAN, khususnya Indonesia dan Filipina, selain India. Kumpulan itu berkata peningkatan perhatian kepada rantau ASEAN adalah berdasarkan kepada pelaburan awam yang signifikan dalam infrastruktur pengangkutan berskala besar, projek sektor swasta dan pembangunan ekonomi secara keseluruhan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat