Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 23/4/2019

308

Kebakaran di Loji Jana Kuasa Tanjung Bin (TBE) di Pontian, Johor yang berlaku pada 6 pagi, 22 April lepas, adalah satu insiden terpencil yang hanya melibatkan talian penghantar yang mengangkut arang batu ke loji kuasa tersebut dan tidak menjejaskan loji berkuasa 1,000MW itu, demikian menurut Malakoff Bhd.

Destini Bhd telah mengembangkan penawaran perkhidmatan masa depannya untuk meliputi penyediaan penyelesaian dan perkhidmatan kejuruteraan lengkap, kerja sivil dan pengurusan aset serta perkhidmatan penyelenggaraan untuk projek pengangkutan kereta api dan trek di Malaysia.

Untung bersih Digi.Com Bhd turun 11.6% kepada RM341.5 juta pada suku pertama yang berakhir pada 31 Mac, 2019 (1QFY19) daripada RM386.1 juta pada tahun sebelumnya, memandangkan hasil perkhidmatan prabayar dan bilangan pelanggan dalam segmen menurun.

Iskandar Waterfront City Bhd (IWCity) dan Ekovest Bhd, dua syarikat senaraian awam yang dikawal oleh Tan Sri Lim Kang Hoo menegaskan tidak terbabit dalam projek Bandar Malaysia yang diteruskan semula. Kenyataan dikeluarkan selepas saham kedua-dua syarikat melonjak ke paras harian maksimum yang dibenarkan hari ini.

Prospek pendapatan Velesto Energy Bhd dijangka akan meningkat setelah memperoleh kontrak baru untuk mengangkat empat pelantar penggerudian. Pengendali rig mengumumkan bahawa ia telah mengantongi empat kontrak penggerudian jack dari Petronas Carigali Sdn Bhd dengan anggaran nilai gabungan sebanyak USD104.7 juta (kira-kira RM433.1 juta).

Unit Seacera Group Bhd Duta Skyline Sdn Bhd telah memeterai perjanjian usaha sama dengan Amazing Symphony Sdn Bhd, anak syarikat OCR Group Bhd, untuk pembangunan bercampur di Semenyih yang mempunyai potensi nilai pembangunan kasar (GDV) sebanyak RM10 bilion. Skyline Duta akan mendapat 22% daripada GDV untuk semua pembangunan mendarat rendah dan 18% GDV untuk semua pembangunan strata bertingkat tinggi.

Chemical Company of Malaysia Bhd telah menerima Surat Anugerah dari Petroliam Nasional Bhd untuk membekalkan sehingga 351,000 tan soda kaustik kepada syarikat subsidiarinya itu dengan anggaran RM351.9 juta.

Gadang Holdings Bhd menjelaskan semalam bahawa ia tidak mengemukakan sebarang tender rasmi untuk projek Link Keretapi Pantai Timur pada masa ini. Gadang mengulangi bahawa anak syarikat milik penuh Gadang Engineering (M) Sdn Bhd pada 18 April telah memeterai perjanjian konsortium sebelum ini dengan anak syarikat milik penuh DWL Resources Bhd, Million Rich Development Sdn Bhd, untuk bekerjasama antara satu sama lain untuk membida infrastruktur projek.

Bina Puri Holdings Bhd telah memenangi kes timbang tara terhadap Pihak Berkuasa Lebuh Raya Kebangsaan Pakistan (NHA) dalam pertikaian berhubung dengan penamatan perjanjian konsesi lebuh raya bernilai RM864 juta.

TDM Bhd melupuskan tanah pegangan pajak di Besut, Terengganu, kepada Lembaga Tabung Amanah Warisan Negeri Terengganu (LTAW) untuk RM12 juta. Perolehan dari pelupusan akan digunakan sebagai modal kerja. Di bawah perjanjian itu, deposit 25% sebanyak RM3 juta akan dibayar kepada TDM selepas pelaksanaan perjanjian jual beli manakala baki 75% akan dibayar kepada peguamcara syarikat sebagai pemegang kepentingan setelah selesai pemindahan tanah ke LTAW.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat