Inflasi Di UK Akhirnya Mula Perlahan! Adakah Ini Suatu Berita Baik?

292

Inflasi di Britain perlahan lebih daripada yang dijangkakan pada Oktober apabila harga tenaga isi rumah turun berbanding tahun sebelumnya dan terdapat juga penurunan yang lebih meluas dalam tekanan harga, memberikan kelegaan kepada Bank of England dan Perdana Menteri Rishi Sunak.

Inflasi pengguna tahunan merosot ke 4.6%, lebih rendah daripada jangkaan, daripada 6.7% pada September, berdasarkan data rasmi yang dikeluarkan pada hari Rabu. Kenaikan tersebut adalah yang terkecil dalam dua tahun dan mendorong pelabur untuk meningkatkan pertaruhan mereka terhadap pengurangan kadar oleh Bank of England pada tahun depan.

Menteri Kewangan Jeremy Hunt,dijangka akan menawarkan insentif pelaburan kepada perniagaan dalam pembaharuan bajet pada 22 November.

Jangkaan BoE dan konsensus daripada tinjauan Reuters dalam kalangan pakar ekonomi telah menjangkakan bacaan Oktober sebanyak 4.8%. ONS menyatakan bahawa penurunan kadar CPI tahunan adalah yang terbesar dari bulan ke bulan sejak April 1992.

Nilai mata wang sterling sedikit susut berbanding dengan US dolar selepas data tersebut dikeluarkan, yang menunjukkan inflasi utama  perlahan lebih daripada yang dijangkakan. FTSE 100 naik lebih daripada 1% ke paras tertinggi dalam hampir sebulan. Indeks FTSE 250 juga mencapai paras tertinggi dua bulan.

Walaupun inflasi telah berkurang lebih separuh dari puncaknya pada Oktober 2022, BoE telah memberi amaran bahawa “langkah terakhir” untuk mengurangkannya akan menjadi lebih sukar. Bank pusat meramalkan bahawa inflasi hanya akan kembali ke sasaran 2% pada akhir 2025, walaupun ramai pakar ekonomi mengatakan ia akan berlaku lebih awal.

Dengan ekonomi Britain sekarang stagnan, angka inflasi membawa indikasi jangkaan bahawa lingkaran kenaikan kadar BoE telah berakhir, dengan Federal Reserve AS dan European Central Bank juga nampaknya telah menetapkan kadar di paras puncak.

Walaupun penurunan yang ketara dalam inflasi bulan lalu, Britain masih mengekalkan kadar pertumbuhan harga pengguna tertinggi dalam kalangan G7 sedikit di atas 4.5% Perancis. Itali dijadualkan untuk menerbitkan anggaran terkini untuk Oktober lebih lewat pada hari Rabu ini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat