Inflasi Kanada Terus Mengganas, Penganalisis Dedahkan Kemungkinan Tindakan Susulan BoC!

5,689

Kadar inflasi tahunan Kanada dilaporkan meningkat lebih pantas daripada jangkaan pada Mac iaitu mencecah paras tertinggi 31 tahun di tengah-tengah tekanan harga yang semakin tinggi. Ini adalah berdasarkan data rasmi yang dikeluarkan sebentar tadi yang membawa indikasi bahawa Bank of Canada untuk menaikkan kadar faedah lebih besar pada bulan Jun nanti.

Kadar inflasi dilaporkan mencecah 6.7% pada bulan Mac, jauh melebihi jangkaan penganalisis sebanyak 6.1% dan 1% lebih tinggi berbanding bulan Februari. Bacaan pada bulan ini membawa indikasi bahawa bulan ke-12 berturut-turut di atas julat kawalan bank pusat iaitu 1%-3%. Bacaan bulan Mac ini sedikit kurang daripada paras bacaan Januari 1991 iaitu 6.9%.

Angka yang lebih tinggi daripada jangkaan meningkatkan kemungkinan Bank of Canada akan membuat satu lagi kenaikan kadar yang besar pada pertemuan pada bulan Jun. BoC telah menaikkan kadar sebanyak setengah mata peratusan pada minggu lalu dan memberi indikasi bahawa lebih banyak kenaikan akan dilaksanakan bagi melawan inflasi.

Dolar Kanada meningkat kepada paras tertinggi tiga minggu pada 1.2503 berbanding US dolar, atau 79.98 sen A.S., selepas data itu.

Gabenor Tiff Macklem pada minggu lalu berkata bank pusat akan terus bertindak “secara paksa” jika diperlukan. Pasaran wang melihat peluang 65% Bank of Canada akan meneruskan kenaikan kadar dengan kenaikan 50 mata asas.

Disisi lain ukuran biasa CPI, iaitu pengukur terbaik prestasi ekonomi sebagaimana dinyatakan oleh Bank of Canada, meningkat kepada 2.8% daripada 2.7% yang disemak pada bulan Februari.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat