Ini Situasi Semasa Pasaran Saham Menjelang Ucapan Powell!

1,143

Indeks S&P 500 sedikit meningkat pada hari Khamis ditengah pemain Wall Street mengawasi paras penting bagi pulangan bon yang dipantau secara rapat dan menantikan komen dari Pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell.

Indeks pasaran yang lebih meluas meningkat sebanyak 0.2%, dan Komposit Nasdaq mendapat keuntungan sebanyak 0.4%. Indeks Industri Dow Jones meningkat secara margin.

Pulangan bon AS 10 tahun yang menjadi penanda aras mencatatkan paras tinggi sebanyak 4.983% pada hari Khamis, hampir mencapai tahap 5% yang menjadi rujukan. Pulangan terakhir kali melintasi tahap 5% pada tahun 2007.

Pedagang akan memantau ucapan  dari Powell untuk mendapatkan pandangan mengenai hala tuju kadar faedah. Walaupun angka inflasi menunjukkan tanda-tanda pemulihan, kenaikan berterusan pulangan bon telah menimbulkan soalan tentang bagaimana bank pusat akan meneruskan dasar monetari.

Tuntutan pekerjaan mingguan turun di bawah 200,000, satu lagi tanda kekuatan berterusan dalam ekonomi walaupun kadar faedah yang lebih tinggi. Pelabur juga menganalisis laporan pendapatan terkini yang dikeluarkan.

Tesla, pengeluar kereta elektrik utama catat kemerosotan 5% selepas syarikat itu gagal mencapai penanda aras dalam pendapatan dan pendapatan pada suku ketiga. Ketua Eksekutif, Elon Musk, juga memberi amaran bahawa model Cybertruck syarikat itu tidak akan menghasilkan aliran tunai yang positif lebih dari setahun selepas pengeluaran dimulakan.

Sementara itu, saham Netflix melonjak lebih daripada 14% selepas raksasa perkhidmatan strim itu memaparkan pendapatan suku ketiga yang melebihi jangkaan. Syarikat itu mendapat dorongan daripada langganan tahap iklan yang kuat.

Wall Street sedang pulih daripada jualan besar, apabila pulangan bon mencapai paras tertinggi dalam beberapa tahun. S&P 500 merosot sebanyak 1.3% pada hari Rabu, sementara Dow Jones kehilangan lebih daripada 330 mata atau 0.98%. Komposit Nasdaq adalah yang paling kurang berprestasi, merosot sebanyak 1.6%.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat